Twee woorden komen direct naar boven als predikant Bert van Veluw de afgelopen weken moet omschrijven. 'Onthand', omdat fysiek kerkbezoek niet kon. En het woord 'pionieren', vanwege de inventiviteit om de komende tijd kerkdiensten mogelijk te maken.

De afgelopen weken vielen niet mee, zo zegt dominee Van Veluw. Hij preekt in de Hoeksteen, een kerk waar de Hervormde geloofsgemeenschap van IJsselmuiden samenkomt. Vóór Corona kwamen hier op zondagochtend zo'n 800 bezoekers, nu zullen dat er maximaal 30 zijn, simpelweg omdat de RIVM-regels dat voorschrijven. "Toch zijn mensen blij dat de diensten nu weer doorgang kunnen vinden, want met een gezin voor een laptop op zondagmorgen, is toch lastig." Behalve het aantal bezoekers veranderen er wel een aantal zaken.

Zingen

Samen zingen, een bekend beeld in de kerk, zal vanaf 1 juni anders zijn. Zingen in grote groepen bleek de afgelopen maanden behoorlijk risicovol. Veel koorleden werden ziek na uitvoeringen, repetities of kerkbezoek. In de Hoeksteen kiest men er nu voor om een persoon voor te laten zingen. De aanwezigen zullen de tekst lezen in plaats van hardop zingen.

Daarmee komt voorlopig een einde aan een eeuwenlange kerktraditie, zegt Klarinne Labooy, een van de voorzangers tijdens de kerkdiensten. "Ik denk dat we vijf eeuwen lang een muzikale kerktraditie hebben. We zingen veel in Nederland, daar is nu een tijdelijke streep doorgetrokken. Dat is niet niets."

Dopen

Predikant van Veluw sliep de afgelopen maanden met een blocnote naast het bed. Soms als hij de slaap niet kon vatten, vertrouwde hij zijn gedachten aan het papier toe.

Een van die ideeën was de oplossing voor het dopen, want hoe hou je daar anderhalve meter afstand van elkaar? "Je kunt veilig dopen met een stok die ik heb gemaakt met daaraan een sint-jakobsschelp, waardoor je de afstand kunt bewaren ten opzichte van de ouders."

Instructievideo

Van Veluw deelde zijn vondst met een andere kerk, die er een heuse instructievideo van maakte. Alle PKN-kerken accepteren deze manier van coronaproof dopen nu, zo zegt Van Veluw.

Dopen in coronatijd

Kerkbezoek na reservering

Beheerder van de Hoeksteen Willem de Zeeuw heeft de afgelopen weken gebruikt om de kerk hier en daar wat op te knappen. Nu aankomend weekend de eerste diensten met maximaal 30 bezoekers gaan starten, is reserveren gewenst.

"Normaal staan alle deuren open", vertelt hij. "Maar nu moet je reserveren. Je kunt het niet op een andere manier doen. Als je achthonderd mensen hebt die gewend zijn om te komen, dan moeten we dat nu verdelen."

Voor het eerst weer getrouwd

De bezoekers mogen na het desinfecteren van de handen de kerk betreden, waar twee vakken zijn gemaakt waarbij de afstand wordt gewaarborgd. Jassen worden meegenomen en over de stoel gehangen, zodat er voor en na de dienst geen oploop ontstaat bij de garderobe vertelt De Zeeuw.

Van Veluw denkt dat deze manier van kerkbezoek weleens jaren zou kunnen duren. Alleen een goed werkend vaccin zou de situatie zoals het ooit was weer kunnen terugbrengen, zo denkt hij. Maar er is ook goed nieuws: aanstaande vrijdag wordt er voor het eerst weer getrouwd, in juli vinden de eerste doopdienst weer plaats. Uiteraard met doopschelp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.