Al weken werd er naar uitgekeken en gistermiddag was het dan zover: de horeca mocht weer open. Maar gisteren scheen de zon en was er buiten volop ruimte. Er zijn grote zorgen over de binnenruimte, zeker als er regen komt.

De heropening van de horeca in de Korte Putstraat in Den Bosch is naar volle tevredenheid verlopen. Ondernemers zijn blij dat ze eindelijk weer open mogen. Eind april gaf deze horecastraat in Den Bosch nog massaal gehoor aan de protestactie die werd georganiseerd om als gehele branche meer gezien te worden door de overheid. Gisteren was de sfeer anders. "Geen boetes en veel gezelligheid", vertelt horeca-ondernemer Helga Gerritzen. Maar met de regen in aantocht houden ondernemers het hart vast.

In de Korte Putstraat in Den Bosch werd lang uitgekeken naar 1 juni. Het is een straat vol restaurants en cafés, die eindelijk weer open mochten. Toch bleek afstand houden op dag 1 nog een hele uitdaging: "Ze doen het gewoon niet."

Een dingetje met regen

"De cafés hebben echt meer ruimte nodig. Die anderhalve meter afstand is gewoon lastig, vooral later op de avond. Je wilt als uitbater niet de hele tijd politieagentje spelen", aldus Gerritzen die naast horeca-ondernemer ook vice-voorzitter van de vakbond Koninklijke Horeca Nederland (KNH) Den Bosch is.

Gisteren verliep het qua drukte goed. "Gelukkig was het mooi weer en konden mensen op de terrassen zitten. Maar als we komend weekend regen hebben, dan wordt gasten ontvangen in een klein café toch wel een lastig 'dingetje'", vertelt Gerritzen.

Lees ook

Hoe nu verder?

"Uit het hele land hoor ik goede verhalen. De heropening was een emotioneel en bijzonder moment voor de horeca-ondernemer. En zowel uitbater als gast hebben erg naar dit moment uitgekeken", vertelt ook Robèr Willemsen, voorzitter van werkgeversorganisatie KHN. "Maar de strijd is nog niet gestreden", zegt hij.

"Gelukkig was het gisteren schitterend weer, zodat de gasten naar buiten konden. Maar binnen is het lastig afstand bewaren in een café." Willemsen is dan ook dagelijks in gesprek met allerlei partijen om te kijken naar hoe het nu verder moet met de horeca.

1 juli

"Ik overleg met verschillende ministeries over steun, maar ook over het handhaven van de regels en de samenwerking met boa's. En bijvoorbeeld ook over het uitbreiden van terrassen met de lokale gemeenten", vertelt Willemsen die zo hoopt om meer voor de horeca voor elkaar te krijgen.

"We kijken nu naar 1 juli, dan kunnen we meer gasten ontvangen. We zijn in overleg met allerlei partijen om te zien hoe we het cafébezoek goed kunnen regelen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.