Testen, testen, testen. Dat is het dringende advies van de wereldgezondheidsorganisatie. Toch worden in Nederland nu alleen risicogevallen getest op het virus. Bij het UMC Groningen gooien ze het over een andere boeg en gaan ze juist meer testen.

De roep om ook in ons land meer te testen lijkt steeds luider te worden. Maar er is niet voldoende testcapaciteit voor iedereen. Patiënten die met symptomen van corona ziek thuiszitten worden niet meer getest en familieleden van besmette mensen komen ook niet meer in aanmerking. Ook veel zorgpersoneel wordt - tot frustratie van velen - niet meer getest.

Patiënten voor medewerkers beschermen

Het UMC Groningen pakt het anders aan. Al het personeel, ook bij slechts lichte of milde klachten, dat in aanraking is gekomen met patiënten wordt daar getest. "We hebben inmiddels 1400 mensen getest. Dat zijn patiënten en medewerkers", legt viroloog Coretta van Leer uit. "Bij de patiënten hebben we minder dan 10 positieven gevonden en bij medewerkers ongeveer 50." Fors meer gevallen dus onder medewerkers.

"Onze patiënten zijn kwetsbaar en wij willen ze beschermen. We willen ze dus echt beschermen tegen de medewerkers." In het noorden van het land zijn er in vergelijking met de rest van Nederland minder mensen met het virus en daarom is er meer capaciteit om te testen.

Testen om controle te houden

Volgens de WHO is testen de belangrijkste manier om de corona-uitbraak in controle te houden. Maatregelen zoals sociale isolatie en geen handen meer schudden alleen is niet genoeg volgens de wereldgezondheidsorganisatie.

"Om de overdracht te stoppen, moet je testen en isoleren," aldus de directeur-generaal van de WHO. "Je kunt vuur niet met een blinddoek bestrijden."

Lees ook

RIVM: alleen risicogroepen testen

Maar artsen in Nederland testen lang niet meer iedereen die mogelijk corona heeft. De huisarts en de GGD beoordelen of iemand met klachten getest kan worden. Het RIVM adviseert nu om alleen nog mensen te testen uit kwetsbare groepen, zoals ouderen of patiënten met een verminderde weerstand.

Het beleid is de afgelopen tijd aangescherpt omdat er niet genoeg tests beschikbaar zijn om iedereen te kunnen testen. Zo probeert het RIVM ervoor te zorgen dat er voldoende tests beschikbaar blijven voor de mensen die ze het meest nodig hebben.

'Ieder voor zich niet de manier'

Minister Hugo de Jonge reageert op het aantal testen dat er wordt uitgevoerd in het ziekenhuis in Groningen. "Ieder voor zich is niet de manier waarop je de crisis te lijf gaat", zegt hij in een reactie.

Hoofd microbilogie van het UMC Groningen, Alex Friedrich spreekt tegen dat de testen daar snel zullen opraken.

Lees ook

Bekijk hier de televisie-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.