Een medicijnfabrikant uit Zeewolde die het middel chloroquine produceert, dat mogelijk werkt tegen het coronavirus, wordt bedreigd. Hij krijgt sinds dit weekend 24 uur per dag politiebewaking.

Fabrikant Jan Willem Popma vertelde eind februari in EenVandaag dat hij als een van de weinigen een oud-malariamiddel produceert dat mogelijk helpt tegen corona.

Middel mag gebruikt worden

Het middel chloroquine wordt nu gebruikt door een paar honderd reumapatiënten in Nederland. Bij een experiment in tien ziekenhuizen in China bleek het medicijn ook een positief effect te hebben bij de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten.

Sindsdien wordt wereldwijd onderzocht of het middel op grote schaal kan worden ingezet. Het RIVM adviseert sinds kort het middel te gebruiken bij ernstig zieke coronapatiënten in Nederland.

Flinke bedragen voor pillen

Nu vertelt Popma, van medicijnfabrikant Ace, dat hij steeds vaker 'vage types' op bezoek krijgt. Niet alleen bij zijn bedrijf in Zeewolde, maar ook bij hem thuis. "Afgelopen week kwamen er meerdere dure auto's mijn straat inrijden die je hier normaal nooit ziet, met opvallend jonge bestuurders die bij me aanbelden. Ze boden flinke bedragen voor de pillen, maar ik heb mijn hele voorraad allang gedistribueerd over het land. Alle pillen die we produceren worden nog dezelfde dag verspreid."

Omdat er sprake is van een serieuze dreiging wordt de fabrikant sinds afgelopen zaterdag 24 uur per dag beveiligd door de politie. Bij het bedrijf in Zeewolde staat op elke hoek een politieauto, dit is te zien in een reportage van Omroep Flevoland.

Bekijk hier onze eerdere tv-reportage met de fabrikant van het middel chloroquine

Chloroquine niet meer op voorraad

Bij het bedrijf in Zeewolde worden normaal gesproken kleine hoeveelheden specialistische geneesmiddelen geproduceerd voor kleine en kwetsbare groepen patiënten. Het zijn vaak oude geneesmiddelen die er anders niet meer zouden zijn. Afgelopen week is er een nieuwe voorraad chloroquine geproduceerd, maar alle pillen zijn allang over Nederland verdeeld. "Er ligt hier niets meer", benadrukt Popma.

Het bedrijf in Zeewolde produceert niet voor de vrije verkoop. "Alle medicijnen die wij maken - ook chloroquine - zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek."

Hopelijk weer ruimte

Door recente uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump, die het middel 'veelbelovend' noemt, is wereldwijd een enorme vraag ontstaan naar de belangrijkste grondstof van het middel. "Maar verkoop aan de deur vindt hier al helemaal niet plaats", benadrukt Popma.

Naast chloroquine produceert Ace ook andere geneesmiddelen voor de Nederlandse markt. Popma hoopt dat alle medewerkers van Ace nu weer de noodzakelijke ruimte krijgen om zich volledig te kunnen richten op de productie en distributie van al deze belangrijke geneesmiddelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.