Ernstig zieke coronapatienten moeten beademd worden. Door de corona-uitbraak stijgt de vraag naar beademingsapparatuur snel. Philips schaalt de productie op maar dat vraagt wel om samenwerking en eerlijke verdeling.

Door de corona-uitbraak worden veel meer mensen dan normaal zo ernstig ziek dat ze beademing nodig hebben. De vraag naar beademingsapparatuur overstijgt inmiddels de normale productie en daarom moeten bedrijven zoals Philips aan de bak om de productie op te schalen. Hans de Jong staat aan het hoofd van Philips Nederland, hij legt uit welke moeilijkheden en uitdagingen er liggen.

Nederland én Italië bestellen extra beademingsapparatuur bij Philips

In de gewone situatie plaatsen ziekenhuizen orders voor deze apparaten. Nu is er vanuit Italië een order geplaatst bij Philips en heeft ook de Nederlandse overheid een groot aantal apparaten besteld. Philips Nederland-topman Hans de Jong legt uit dat waarschijnlijk op dit moment overleg wordt gevoerd over hoe die beademingsunits - als ze eenmaal gemaakt zijn - over de ziekenhuizen te verdelen.

"Het is nieuw voor ons allemaal, voor Philips, voor de ziekenhuizen en voor de Rijksoverheid." Het feit Italië eerder een order plaatste dan Nederland roept wel de vraag op: kan de Nederlandse order misschien in het gedrang komen omdat deze later werd geplaatst? Ingewikkelde zaken, maar volgens De Jong is het voor iedereen duidelijk dat er een eerlijke verdeling moet komen.

Philips-personeel werkt thuis, behalve de mensen die beademingsapparaten maken

De Jong legt uit dat het hele bedrijf zich nu richt op het opschalen van de productie. "Longen zijn een teer weefsel en de apparaten zijn heel specialistisch. De vraag naar die apparaten verandert momenteel met de dag." Philips wil de productie in de komende 8 weken verdubbelen. In de loop van het derde kwartaal moet er een verviervoudiging zijn.

Normaal gesproken worden er 1000 per week gemaakt. Voor het opschalen is veel extra personeel nodig en daarnaast moeten Philips en andere bedrijven alles doen om te zorgen dat hun toeleveranciers - bedrijven die onderdelen leveren - ook mee kunnen in de verhoging van de productie.

Lees ook

Samenwerking met concurrerende bedrijven noodzakelijk

"Dit kan alleen als we niet met z'n allen op die toeleveranciers duiken", zegt Hans de Jong. Er is een afstemming nodig tussen concurrerende partijen die wereldwijd beademingsapparatuur produceren.

Afgelopen weekend heeft Philips topman Frans van Houten daarom overleg gehad met de concurrenten, een ongekende situatie.

Zijn er genoeg beademingsapparaten voor de wereldwijde vraag?

"Als landen erin slagen de verspreiding van het virus in te dammen dan lukt het misschien om genoeg apparatuur te leveren. Maar dat kan Philips niet in z'n eentje. Alle bedrijven moeten dat samen doen."

Philips staat in contact met de World Health Organization (WHO) over welke landen er de grootste behoefte hebben omdat ze het zwaarst zijn getroffen. Voor de onderneming is dat een leidraad bij de toezegging van orders: "Als 2 landen elk 100 beademingsapparaten bestellen en we hebben er maar 100, dan krijgt elk van de landen 50 apparaten toebedeeld."

Hans de Jong in gesprek met Suzanne Bosman over het opschalen van de productie van beademingsapparatuur in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.