Nog niet de helft van de mensen laat zich testen op corona bij een verkoudheid. Onder ongevaccineerden, juist kwetsbaarder voor een besmetting, is het maken van een testafspraak bij verkoudheid slechts voor één op de vijf gewoonte.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 20.000 leden van het Opiniepanel. De bereidheid van mensen om zich te laten testen neemt af. Begin juni zei 55 procent, gevaccineerden en ongevaccineerden, zich te laten testen bij verkoudheidsklachten. Nu is dat een flink stuk lager: 45 procent.

Lees je dit artikel op smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.

'Standaard verkouden in de herfst'

De redenen waarom mensen zich minder laten testen lopen uiteen. Veel ondervraagden zouden een verkoudheid eerder wijten aan de seizoenswisseling dan zien als een coronaverschijnsel. "Ik ben in de herfst standaard twee weken aan het snotteren. Ik zou daar ook nu niet van schrikken."

Daarnaast vertrouwen veel gevaccineerden erop dat hun inenting besmetting voorkomt. Maar het zijn juist ongevaccineerden, volgens ziekenhuiscijfers kwetsbaar bij een coronabesmetting, die het erbij laten zitten. Ongeveer driekwart (72 procent) van hen zegt zich niet te laten testen bij een verkoudheid.

Hila Noorzai legt uit over het snotneuzen-protocol dat bedrijven zouden willen invoeren

Verkouden de deur uit

Ook op andere vlakken zijn mensen minder bezig met het voorkomen of herkennen van een coronabesmetting. Zo is het aantal mensen dat thuisblijft bij lichte klachten de afgelopen maanden sterk gedaald. Begin juni zeiden bijna acht op de tien (78 procent) dat dan te doen, tegenover tweederde (66 procent) die dat nu doet.

Verder let de helft (51 procent) erop dat ruimtes waar zij met veel anderen samenkomen geventileerd zijn. Ook steekt een kwart (23 procent) alweer de hand uit naar anderen. Opvallend is dat aanzienlijk meer ongevaccineerden dan gevaccineerden (weer) handen schudt met anderen, terwijl de handen van ongevaccineerden niet altijd goed zijn gewassen. 67 procent van de ongevaccineerden zegt dat wel te doen, tegenover 89 procent van de gevaccineerden.

Lees je dit artikel op smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.
info

Over dit onderzoek

Dit onderzoek is gehouden van 18 tot 20 oktober 2021. Aan het onderzoek deden 20827 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.