De basisscholen zijn weer open, tot grote opluchting van veel ouders en kinderen. Maar er zijn ook zorgen vanwege de Britse coronavariant die voor kinderen besmettelijker is. Reden genoeg om ook hen vaker te testen.

De 11-jarige Charlotte heeft samen met haar moeder een afspraak voor een coronatest bij de GGD in Rotterdam. En ze ziet behoorlijk op tegen al dat gewroet in haar mond en neus. "We laten ons testen omdat er een coronageval in de familie is", vertelt haar moeder. "We willen zeker weten dat niemand anders het te pakken heeft. Zeker nu de kinderen weer naar school mogen. Maar Charlotte vindt het wel een beetje spannend."

Extra tijd voor kinderen

Op de testlocatie bij Rotterdam Airport is een apart gedeelte ingericht voor kinderen. Hier nemen de medewerkers extra tijd om hen op de test voor te bereiden.

"We hebben speciale gezinsruimtes ingericht waar kinderen samen met hun ouders getest kunnen worden", vertelt locatiemanager Joyce Dijkshoorn. "Er liggen daar speelgoed en knuffels, en als ze klaar zijn krijgen de kinderen een dapperheidheidsdiploma mee."

'Heel snel weer over'

Het is voor niemand fijn, zo'n wattenstaafje in de neus, beaamt ook GGD-arts Timo Boelsums. "We leggen de kinderen uit dat het even gevoelig is, maar ook heel snel weer voorbij. Vergelijk het met een prikje bij het consultatiebureau. Dat is ook even niet prettig, maar snel weer over."

Bijkomend voordeel van deze rustige benadering is dat de kans op voldoende weefsel voor een betrouwbaar testresultaat een stuk groter wordt. En natuurlijk de kans dat een kind bij een eventueel volgend bezoek veel minder tegen de coronatest opziet.

Lees ook

Snottebellen-advies voor basisscholen

Afgelopen week maakte minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob bekend dat het zogeheten snottebellen-advies van het OMT wordt overgenomen. Dat betekent dat ook basisschoolleerlingen met verkoudheidsklachten vanaf nu thuis moeten blijven, en de ouders het dringende advies krijgen om hun kind te laten testen. Hetzelfde testbeleid dus dat al voor alle oudere leeftijdsgroepen geldig was.

De leerkrachten van basisschool De Springstok in Amsterdam zijn blij met het nieuwe advies. "Kinderen in de midden- en bovenbouw moeten nu echt thuis blijven als ze snotteren", vertelt leerkracht Marion Landsmark. "En in mijn eigen klas, dat is in de onderbouw, mag ik beslissen. Als er een kind is waarvan ik zie dat het echt behoorlijk verkouden is, dan kan ik de ouders bellen. En dan is het idee ook echt dat het kind zo snel mogelijk wordt opgehaald."

Lees ook

Alternatieve testen in de maak

Om verspreiding van het coronavirus binnen scholen in kaart te kunnen brengen, zullen meer kinderen getest moeten worden. Maar veel ouders zien er tegenop om hun kinderen de wattenstaafjestest te laten ondergaan. Voor de allerkleinsten en voor kinderen (én hun ouders) die de gangbare tests te eng vinden, zijn er daarom alternatieven in ontwikkeling, zoals blaastesten, spoeltesten en de sabbeltest. De eerste twee worden nog nauwelijks gebruikt en hun effectiviteit wordt nog onderzocht.

Bij de sabbeltest, een soort lolly van speekselwatten, komt nogal wat kijken. In Rotterdam hebben ze er al ervaring mee. "Het duurt best lang. Voor kinderen is het vaak moeilijk om genoeg speeksel aan te maken", zegt GGD-arts Boelsums. "Om een goede sabbeltest af te kunnen nemen ben je soms wel 20 tot 30 minuten bezig. En als het niet lukt, dan moeten we alsnog overgaan op een test met een wattenstaafje."

Intussen heeft Charlotte de standaard coronatest met wattenstaafje succesvol achter de rug en mag ze weer naar huis. "Het viel heel erg mee", constateert ze opgelucht. "En het ging ook hartstikke snel."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.