Een trip naar Lisse of de Kinderdijk? Dan stond je dit weekend stil. Tijdens zo’n stilstaande file even je telefoon pakken is verleidelijk, maar mag dat wel? We vroegen 29.000 leden van het Opiniepanel wat zij denken en doen.

Nee, je mag je telefoon niet gebruiken in de file, denken de meeste mensen (59 procent). Een derde (34 procent) denkt dat dat wel mag. Die laatste groep heeft gelijk. In een stilstaande of geparkeerde auto mag je je telefoon met je handen bedienen. En dan niet alleen op een parkeerplaats, maar bijvoorbeeld ook terwijl je stilstaat in de file of voor het stoplicht, zo staat op de website van de Rijksoverheid.

U mag wel handheld bellen als u met uw auto stilstaat. Bijvoorbeeld in de file, voor het stoplicht of op een parkeerplaats.

Bellen in de file onverstandig

Officieel mag je dus handheld bellen in een stilstaande file, maar volgens veel panelleden die zelf regelmatig in de file staan, is dat onverstandig. Slechts eenderde van hen denkt dat het geen kwaad kan om tijdens de file even je telefoon te pakken.

Maar dat betekent niet dat mensen dat nooit doen. De meeste mensen (62 procent) die maandelijks of vaker in de file staan, geven eerlijk aan tijdens een file wel eens op hun telefoon te kijken. Een deel van hen doet dat zelfs bijna altijd (19 procent).

Lees ook

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is tussen 18 en 21 februari gehouden onder 29.132 mensen. De uitslagen zijn gewogen op zes variabelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.