Komend weekend vinden de jaarlijkse 'Redhead days' plaats. Tijdens het evenement komen duizenden roodharigen bijeen. Wij vroegen mensen met verschillende kleuren haar of ze vroeger gepest zijn met hun haarkleur.

Mensen met rood haar krijgen het in hun jeugd veel zwaarder te verduren dan mensen met een andere haarkleur. Een meerderheid van de roodharigen (60 procent) is op school gepest of geplaagd met hun haarkleur. Bij mensen die van nature blond, bruin of zwart haar hebben, geldt dat voor minder dan vijf procent.

'Ga eens op groen!'

Veel roodharigen schrijven dat ze zijn uitgescholden of bijnamen kregen als 'rooie', 'verkeerslicht' of 'vuurtoren': "Dan zeiden ze 'Hè rooie, ga eens op groen, je houdt alles tegen'. Dan had ik altijd het gevoel dat ik daar ongewenst was."

Door de scheldpartijen voelden sommigen zich als kind lelijk. Ook schrijven meerdere mensen dat ze wensten dat ze een andere haarkleur hadden. "Dan noemden ze me Pippi Langkous met die achterlijke vlechten. Ik heb lang gedacht dat ik lelijk was door mijn haar en sproeten. Die laatste kon ik op een gegeven moment wegwerken met make-up maar ik wilde als kind echt een andere haarkleur."

Positieve opmerkingen op latere leeftijd

Roodharigen krijgen ook op latere leeftijd meer opmerkingen over hun haarkleur dan anderen, maar het overgrote deel van die opmerkingen is dan positief. Vier op de tien hebben de afgelopen jaren positieve opmerkingen over hun haar gekregen, dat is twee keer zo vaak als mensen met een andere haarkleur. Maar ook negatieve opmerkingen en scheldpartijen komen bij volwassenen voor: iets minder dan een op de tien heeft daarmee te maken gehad en ook dat is meer dan bij mensen met een andere haarkleur.

Vrouwen krijgen sowieso meer opmerkingen dan mannen.

Acht op tien nu tevreden met haar

Inmiddels is een ruime meerderheid (85 procent) van de mensen met rood haar tevreden over zijn of haar haarkleur. Een op de tien zou wel liever een andere kleur haar hebben; zwart, blond en bruin worden ongeveer even vaak genoemd.

info

Over het onderzoek

Aan dit onderzoek, gehouden van 23 tot en met 29 juli 2019, deden 23.928 leden van het Opiniepanel mee. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, burgerlijke staat, stemgedrag en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.