Na lang getouwtrek heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Moet Nederland de Britten volgen en ook uit de EU stappen of moeten we juist blijven? We vroegen het aan 24.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Eenderde, 33 procent, ziet het liefst dat Nederland ook uit de Europese Unie vertrekt. Zij vinden dat de EU ons te veel geld kost en dat we daar te weinig voor terug krijgen. Vooral de financiële steun aan landen die hun zaken niet op orde hebben is een doorn in het oog.

Ik ben een beetje klaar met die geldwolven uit Brussel, ik heb liever zelfbeschikking.

Kunst afkijken van de Britten

Met name de kiezers van de PVV (88 procent) en Forum voor Democratie (81 procent) zijn groot voorstander van een 'nexit'.

Veel mensen geven de Britten groot gelijk dat zij weer hun eigen zaken gaan regelen. "Laten we goed kijken hoe zij het doen. Als Engeland alles op orde heeft moeten wij volgen", zo zegt een deelnemer.

Meerderheid voor blijven in EU

Toch wil de meerderheid van de deelnemers graag lid van de EU blijven: 59 procent. Volgens hen levert het lidmaatschap ons land vooral economische voordelen op. "We eten er allemaal van", zo zegt een panellid.

Voorstanders wijzen op het gemak van de open grenzen en benadrukken dat Europa een sterk handelsblok is tegenover grootmachten als de VS en China. Zij denken dat het Verenigd Koninkrijk er nog wel achter gaat komen hoe moeilijk het is om alles alleen te regelen.

Weinig zorgen over gevolgen brexit voor Nederland

Tweederde (69 procent) maakt zich weinig zorgen over de gevolgen van de brexit voor ons land. Zij zijn blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is en verwachten dat er goede nieuwe regelingen met Engeland komen.

Een kwart (27 procent) maakt zich wel zorgen. Zij denken dat de brexit extra geld en tijd gaat kosten voor ondernemers die zaken doen met de Britten, bijvoorbeeld door het extra papierwerk aan de grens.

Lees ook

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 27 tot 31 januari 2020. Aan het onderzoek deden 23.950 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen.