Niet het bezit van je auto, maar alleen het gebruik ervan moet worden belast, vindt een grote meerderheid. Een extra heffing voor rijden tijdens de spits daarentegen zien maar weinig mensen zitten.

Dat blijkt uit onderzoek onder 29.000 leden van het Opiniepanel dat EenVandaag deed, samen met het nieuwe AVROTROS-programma 'Strijd tegen de File'.

Spitsheffing gaat te ver

Tweederde (64 procent) van de deelnemers is voorstander van een kilometerheffing. De steun overstijgt daarbij ook nog eens de partijlijnen: kiezers van alle partijen zijn hier in meerderheid voorstander van.

Een extra spitsheffing gaat veel mensen te ver. Een derde (37 procent) is voorstander van een systeem waarbij mensen extra betalen als ze in de spits of op drukke trajecten rijden. Onder mensen die zelf regelmatig in de file staan, is de steun voor zo'n spitsheffing nog wat lager (31 procent).

Lees ook

'Spitsmijders' wel belonen

Vooral mensen die de auto voor woon-/werkverkeer gebruiken vinden het oneerlijk dat ze extra 'gestraft' worden: ze rijden al vaker, dus zouden ze alleen al met een kilometerheffing meer betalen dan anderen. Bovendien zeggen veel mensen dat ze er niks aan kunnen doen dat ze op drukke tijden en trajecten rijden.

Een vorm van rekeningrijden waarbij mensen een beloning krijgen als ze de spits mijden, kan op meer steun rekenen. De helft (47 procent) is voor, 39 procent is tegen. Vooral kiezers van GroenLinks (62 procent), D66 (68 procent) en de PvdA (55 procent) zien dit plan zitten, en ook de grootste groep VVD- (50 procent) en SP-kiezers (51 procent) vindt het een goed idee.

Lees ook

Niet betalen voor minder files

Een op de vijf (18 procent) mensen met een rijbewijs is bereid meer te betalen, als ze daardoor minder in de file staan. Onder mensen die regelmatig in de file staan is dit nauwelijks hoger; van die groep is 22 procent bereid meer te betalen als de files daardoor afnemen.

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 29.132 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, onder wie 26.000 mensen met een rijbewijs. Na weging is het onderzoek representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Het is gehouden van 18 tot en met 21 februari 2019.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.