De kerstvakantie is voorbij, Nederland is deze week weer aan het werk gegaan. Vaste prik bij de koffieautomaat? Bespreken hoe druk de kerstdagen waren. Daarom vroegen wij de leden van het Opiniepanel hoe gestresst zij waren met kerst.

Eén op de vijf (19 procent) heeft de kerst in de eerste plaats als stressvol ervaren. Vooral mensen die de dagen samen met familie en schoonfamilie doorbrachten, denken er zo over: "Met vrienden gaat het nog wel, maar mijn schoonfamilie bemoeit zich overal mee. Er is dan zoveel druk om gezellig te doen en alles goed te organiseren, het voelt als een verplichting."

Kerstdiner bereiden grote stressfactor

Ook het bereiden van het kerstdiner is voor velen een stressfactor: "Het begint al bij de boodschappen, die zijn het ergst. En dan moet je nog voor teveel mensen tegelijk een te ingewikkelde maaltijd maken met teveel gangen. Ik heb nergens anders tijd voor tijdens de kerst."

Opvallend was dat ook mensen die Kerstmis in hun eentje hebben doorgebracht, relatief veel stress hebben ervaren. Zij waren bang om dingen te missen of voelden zich eenzaam. Mensen die kerst alleen met hun partner of hun gezin hebben gevierd, hadden het minst last van stress.

Volgend jaar anders

Een meerderheid van de mensen die de de afgelopen feestdagen als stressvol hebben ervaren, zouden het volgend jaar het liefst anders willen doen. Ze zouden 25 en 26 december voortaan graag in kleiner gezelschap met hun partner of gezin doorbrengen, in plaats van met familie of vrienden. Ook zouden ze idealiter boodschappen laten bezorgen, een maaltijd bestellen, of buiten de deur eten.

In totaal viert een kwart (24 procent) de kerst volgend jaar het liefst anders, ook mensen die de afgelopen feestdagen wel als ontspannend hebben ervaren. Veel van hen zeggen dat ze de kerstvakantie idealiter zouden willen gebruiken om op vakantie naar het buitenland te gaan. Iemand zegt: "Het gaat waarschijnlijk niet gebeuren omdat we toch worden geacht bij familiebijeenkomsten te zijn, maar het lijkt me zo heerlijk om in december eens naar de zon te gaan. Dus als ik mocht kiezen, ga ik naar Spanje."

Als familie samenzijn is belangrijkst

Uiteindelijk willen de meeste mensen (63 procent) de komende kerst ondanks alles net zo vieren als in 2019. "Het is soms wel te druk, maar aan de andere kant is het zo belangrijk om met familie bij elkaar te zijn nu we er nog zijn. En dit zijn de dagen dat dat gebeurt", zegt een deelnemer.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 9 en 10 januari 2020. Aan het onderzoek deden 24.429 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.