Zwangere vrouwen maken zich grote zorgen door de coronacrisis. Controles worden teruggeschroefd tot alleen het hoognodige, partners mogen niet mee naar de verloskundige en kraambezoek mag niet tegelijk in huis zijn met de kraamzorg.

Sjastra is 25 weken zwanger. Haar blijdschap is groot, maar vanwege het coronavirus zit ze met enorm veel vragen en onzekerheden. "Kan ik nog wel veilig bevallen in het ziekenhuis? En wat als ik zelf besmet raak, kan ik mijn kind dan ziek maken?"

Partners mogen niet meer mee naar controles

De verloskundige begeleiding van de zwangerschap van Sjastra is teruggeschroefd tot de belangrijkste controles. Alleen de noodzakelijke echo's en metingen worden in de praktijk gedaan en haar partner mag niet meer mee naar de verloskundige. Overige consulten moeten via de telefoon.

"In principe geldt dat zwangere vrouwen niet tot een verhoogde risicogroep behoren", vertelt gynaecoloog Martijn Oudijk namens de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). "Voor hen gelden dezelfde regels die nu voor iedereen gelden."

Lees ook

Ziekenhuisbevalling is nog steeds veilig

"Een bevalling in het ziekenhuis is nog steeds veilig", verzekert Oudijk. "Alle ziekenhuizen nemen maatregelen om verspreiding binnen het ziekenhuis zoveel mogelijk tegen te gaan. Patiënten op een verloskunde-afdeling die positief getest zijn op het coronavirus liggen in strikte isolatie."

Zwangere vrouwen die zich afvragen of ze hun kind voor of tijdens de bevalling kunnen besmetten als ze zelf ziek zijn, kan Oudijk geruststellen: "Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat het kind tot en met de bevalling besmet kan worden met het coronavirus. Maar", waarschuwt Oudijk, "na de bevalling zit dat wel anders. Als je ziek bent kun je je kind vanaf dat moment wel aansteken. Dan gelden de door het RIVM opgestelde regels met betrekking tot bescherming en isolatie."

Minder bezoeken aan de verloskundigenpraktijk

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) is ook bezig de regels aan te scherpen om uitbreiding van het virus te voorkomen. "Minder bezoeken aan de praktijk, alleen voor de strikt noodzakelijke controles en zonder partner. Meer telefonische consulten, en als je je ziek voelt eerst contact opnemen en niet zomaar langskomen," legt KNOV-directeur Charlotte de Schepper uit.

Verloskundigenpraktijken doen hun uiterste best om de kans op besmetting en verspreiding zo klein mogelijk te houden. "We hebben al afspraken over hoe we elkaar gaan helpen wanneer collega's ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg zo goed mogelijk behouden", zegt De Schepper.

Nieuwe regels voor kraamzorg

"Kraamzorg is voorlopig nog mogelijk, maar ook hier gelden nieuwe coronaregels", vertelt gynaecoloog Oudijk. "Aan gezinnen wordt gevraagd geen bezoek te ontvangen op het moment dat de kraamverzorgende in huis is, om contacten zoveel mogelijk te voorkomen en de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden."

Bij haar eerste twee kinderen vond Sjatra het heerlijk dat er een hele stoet kraamvisite langskwam. Nu vraagt ze zich af of er überhaupt iemand op bezoek mag komen, zelfs bij haar naaste familie twijfelt ze nu. Oudijk adviseert ouders dringend om alleen bezoek te ontvangen als zij geen enkele ziekteverschijnselen hebben.

'Ik mijd andere mensen voor zover mogelijk'

Sjastra hoopt dat de coronacrisis tegen de tijd dat zij moet bevallen, over ruim vier maanden, weer minder hevig is. "En voor nu mijd ik zoveel mogelijk andere mensen."

"Mijn werk moet ik blijven doen", vertelt ze, "want ik zit in de geneesmiddelenproductie. Maar daarbuiten doe ik heel rustig aan. Ik hoop echt dat ik op die manier besmetting kan voorkomen."

Zwangere vrowuen zitten met veel vragen vanwege corona-crisis

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.