Arbeidsmigranten die in distributiekantoren werken, worden nauwelijks beschermd tegen corona. "Aan de poort moet je je temperatuur opnemen. Heb je koorts, dan mag je buiten de shift afwachten tot je weer vervoer terug hebt."

Ze werken in onze distributiecentra, zorgen dat onze supermarkten vol zijn en dat de webshops kunnen leveren: arbeidsmigranten. Deze mensen worden nu slecht beschermd tegen het coronavirus. "Deze groep heeft niet de prioriteit", zegt FNV vicevoorzitter Tuur Elzinga. Hij wil dat de overheid snel ingrijpt.

Mensonterende omstandigheden

Volgens officiële cijfers (CBS) zijn in Nederland ruim 400.000 Europese mensen aan het werk, maar volgens de FNV zijn het er veel meer. De vakbond trekt aan de bel bij de regering, want arbeidsmigranten wonen en werken dicht op elkaar onder slechte, onveilige omstandigheden. Besmetting met het coronavirus ligt daardoor op de loer.

"Hoewel overal in Nederland zijn veel van die distributiecentra in Zuidoost-Brabant. Ook dat nog", zegt FNV-vicevoorzitter Elzinga. "Wat als er een lockdown komt? Geen idee. We waarschuwen al tijden voor dit extra risico, het is mensonterend hoe daar gewerkt wordt. Dit probleem bestaat al langer, maar nu met corona is het heel acuut."

Lees ook

Na werk in een propvol busje

Volgens de FNV komen er nu veel meldingen binnen van mensen die dicht op elkaar moeten werken zonder voorzorgsmaatregelen. Hygiëneproducten, zoals extra zeep, zijn er niet altijd of de communicatie over hygiene is niet beschikbaar in de taal van de werknemers. Mensen moeten noodgedwongen vaak dicht op elkaar werken.

Elzinga maakt zich ook zorgen om de woonomstandigheden van de arbeidsmigranten. "Veel van deze mensen wonen vaak met 8 tot 12 man in kleine recreatiewoningen en reizen in een vol busje van en naar hun werk." Het risico dat er een besmetting met het coronavirus plaatsvindt is heel groot. "Dat is riskant voor henzelf, maar ook voor alle mensen waarmee de werknemers in contact komen", zegt Elzinga.

Naar huis gaan geen optie

Sommige bedrijven meten bij de ingang of werknemers koorts hebben. "Zo ja: dan wacht je maar buiten tot de shift is afgelopen", zegt Patryck Rabinsky. Hij werkt in distributiecentrum DPD in Oirschot. "Naar huis gaan is dan geen optie, want er is geen vervoer. "

Koorts opnemen mag helemaal niet volgens de FNV. Een werkgever mag deze medische informatie niet vragen of vastleggen. Maar een koortsscan weigeren durven veel arbeidsmigranten niet. Daarvoor is de afhankelijkheid van hun werkgever en baan te groot.

Volproppen met paracetamol

Op Poolse internetfora circuleert de tip om je maar vol met paracetamol te proppen om koorts te onderdrukken: alles om maar aan het werk te blijven. Ook Dini Constantin Filimin ziet dit om zich heen gebeuren. Hij komt uit Roemenië en werkt in een metaalfabriek.

"Soms moest ik een hele dag buiten wachten tot ik weer mee mocht met het busje. Nu met corona lijkt me dat niet fijn." Hijzelf is niet bang om ziek te worden, maar maakt zich meer zorgen dat de economie omvalt en hij zijn werk en huis verliest.

Overheid moet nu ingrijpen

De problemen van arbeidsmigranten zijn niet nieuw. "We trekken rondom deze groep vaker aan de bel", zegt Elzinga. "Er is veel werk, mensen worden uitgebuit en leven onder slechte arbeidsomstandigheden. Ze zijn een verdienmodel, want ze kosten minder. Het ondermijnt ons stelsel in Nederland." Bij de politiek, media en inspectie staat dit al op de radar, maar de FNV wil dat de overheid nu ingrijpt.

En de uitzendbureaus die al tijden werk, vervoer en onderdak zo goedkoop mogelijk regelen? "Daar zijn we ook mee in gesprek", zegt Elzinga. "Sommigen zien wel hun verantwoordelijkheid, maar anderen willen niet eens praten. Een van de grote uitzendbureaus doet bijvoorbeeld niets. Anderen zijn met ons in gesprek, ze willen het wel oplossen. De goeien onder hen nemen zelf het initiatief om mensen veiliger te laten werken, maar veel anderen doen dat niet."

Allerlei maatregelen

"Werkgevers en huisvesters doen hun uiterste best om arbeidsmigranten veilig en goed te huisvesten", vertelt Simone Nederland, van de Algemene Bond Uitzendondernemers (ABU) in een reactie aan EenVandaag. Uitzendbureaus nemen volgens haar allerlei maatregelen, waaronder voorlichting in verschillende talen. Ook zorgen ze dat er verschillende contactmogelijkheden zijn op afstand.

Tv-reportage: arbeidmigranten amper beschermd

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.