De weekmarkten in Amsterdam en Den Haag gaan nog door, maar in Rotterdam niet. Dat leidt tot verwarring bij marktondernemers en winkelend publiek. De voorzitter van de branchevereniging wil daarom duidelijkheid van het kabinet.

De inschatting of een markt door kan gaan ligt veelal bij burgemeesters. De ene burgemeester ziet de weekmarkt als evenement waar meer dan 100 mensen op afkomen, en de andere burgemeester doet dat niet. In ongeveer de helft van de plaatsen is er nog 'gewoon' markt.

Lees ook

Winkels

Henk Achterhuis van de branchevereniging voor marktondernemers vraagt om duidelijkheid van het kabinet. De branchevereniging van veel gemeenten telefoontjes met de vraag of de markt nog verantwoord is. "Het klinkt een beetje wrang, en ik ben er geen voorstander van, maar zo'n lockdown geeft wel duidelijkheid bij de consument en de ondernemers."

De branchevereniging probeerde eerder deze week via de rechter een uitspraak te krijgen om de situatie voor alle marktlui helder te krijgen. "Er moet een algemeen beleid komen voor de sector. Die hoeven wij niet te bedenken, daar hebben we een overheid voor."

weekmarkt ijsselstein
Bron: Bas Altena
De weekmarkt in IJsselstein is nog 'gewoon' open.

Lees ook

Innovatie

Achterhuis ziet innovatie bij de marktverkopers die niet meer op de markt kunnen staan. "Jongens die zien dat de markten wegvallen proberen via thuisverkoop en sociale media oplossingen te vinden. Of ze brengen de boodschappen aan huis." Verkopers die van de markt wegblijven uit angst voor het virus ziet hij niet. "De meeste jongens bestaan voor 100 procent van de markt."

Achterhuis verwacht binnenkort strengere maatregelen en een voorlopig einde aan de weekmarkten. "Als je ziet hoeveel patiënten erbij komen slaat schrik om het hart. Je doet geen oog meer dicht. Ik verwacht dat we deze discussie over een week niet meer te voeren."

Beluister hier het radio-item.