Door de coronacrisis maken meer mensen gebruik van de voedselbank. In het Utrechtse Leidsche Rijn worden 150 huishoudens geholpen, tientallen meer dan voor corona. En door de nieuwe lockdown zal dat aantal alleen maar stijgen, verwacht de oprichter.

"Dit was een naar jaar, ik zal blij zijn als het voorbij is", zegt coördinator Sabit Balwant-Gir, die vorig jaar een lintje kreeg voor haar vrijwilligerswerk bij de voedselbank. Zij ziet het aantal nieuwe gezichten stijgen en houdt haar hart vast voor wat komen gaat.

'Het drama wordt nóg erger door tweede lockdown'

Sabit verwacht dat er deze winter nóg meer mensen terechtkomen bij haar voedselbank in Utrecht. "Het drama wordt erger dan het al is." De toespraak van Rutte afgelopen week waarin een nieuwe lockdown werd afgekondigd raakte haar: "Ik werd verdrietig en mijn hart ging uit naar ál die ondernemers."

Bij de voedselbank in Leidsche Rijn komen veel zzp'ers die in de problemen kwamen door de coronacrisis en nu onder de armoedegrens leven. "Nu komen de mensen binnen van wie de spaarcenten op zijn: het is klaar. We zijn sinds maart bezig, 10 maanden verder", zegt de coördinator over de coronacrisis. "Dan kan je een hele grote buffer hebben, maar op een gegeven moment is dat op."

Ruimere regels

De nieuwe gezichten zijn niet het 'standaard type' dat ze 'normaal' voorbij ziet komen bij haar voedselbank. "Ze komen met de auto, terwijl je normaal bij de voedselbank geen auto mag hebben, tenzij je een beperking hebt."

Door de coronacrisis werd dit jaar besloten die eis te schrappen. "Corona vraagt om andere maatregelen. We hopen dat, als het vaccin er is, iedereen weer gewoon aan het werk kan en niet meer bij de voedselbank hoeft te lopen."

Beluister hier de reportage terug met de oprichter van de voedselbank in Leidsche Rijn.

Horrordag

Ook zzp'er Thijs* is geraakt door de crisis en loopt bij de voedselbank. "Sinds corona maak ik gebruik van de mogelijkheden." Hij geeft normaal gesproken workshops op scholen, bij de kinderopvang en in bejaardenhuizen en zag zijn opdrachten slinken. De ondernemer werkte de afgelopen weken aan activiteiten op een kinderopvang die de kerstperiode zouden worden gegeven. "Maar maandag met de toespraak was dus echt een horrordag. We hebben hard gewerkt om die kerstplanningen rond te krijgen. Dat is voor niks geweest."

Voor corona was hij ook bezig om ouderen meer in contact te laten komen met jongeren. Door middel van een app zouden jongeren dan op bezoek kunnen bij zorginstellingen. "Daar zijn we anderhalf jaar mee bezig geweest. Het is super cru dat corona in februari kwam. Het is luguber hilarisch."

voedselbank
Bron: EenVandaag
De voedselbank in Utrecht

Sushi en cola bij de voedselbank

De ondernemer gaat met een dubbel gevoel naar de voedselbank. In de krat die hij vandaag krijgt, zit bijvoorbeeld sushi. "Het is superlief, maar ik was ook tevreden geweest met aardappels en appels." Er zitten ook bietjes en spruitjes in het pakket. "Spruitjes at ik eerder nooit. Maar door de voedselbank heb ik nieuwe dingen leren eten. Je bedenkt recepten met wat je hebt gekregen." Zo was witlof ook een dingetje.

Supermarkten geven overgebleven producten aan de voedselbank. Deze week zit daar ook sinterklaassnoepgoed bij. "Daar heb ik dus ook echt een dubbel gevoel bij. Een tijdje geleden hadden ze heel veel cola over. Dat vond ik vervelend. Je zag mensen met volle treeën cola naar buiten lopen. Dan denk ik: doe dat dan even niet. Geef mensen gezonde dingen."

Ondernemer Thijs in gesprek met verslaggever Laura Kors bij de voedselbank in Utrecht

Iets terugdoen

Zodra het kan wil Thijs iets terug doen voor de voedselbank waardoor hij nu wordt geholpen. "Ik hoop zo snel mogelijk hiermee klaar te zijn en dan vrijwilliger te worden bij de voedselbank, zodat het recht te trekken is voor mijzelf." Voor corona wist hij eigenlijk niet van het bestaan van de voedselbank. "Mijn vader kwam ermee in de coronacrisis. Toen heb ik het nog 2 of 3 maanden afgehouden. Ik dacht: ik ga toch niet naar de voedselbank? Ik heb spaargeld en kan naar de supermarkt."

Het is dan ook niet dat de ondernemer helemaal geen inkomsten heeft. Thijs maakt gebruik van de regeling voor ondernemers van de overheid, de zogenoemde Tozo: 'Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers'. "Maar dat is minder dan alleen mijn huur. Ik wil absoluut niet klagen hoor. Ik heb nog steeds dingen heel goed voor elkaar, maar dingen zoals de voedselbank zijn nu heel erg welkom en daar ben ik heel erg blij mee."

* Naam gefingeerd, bekend bij de redactie

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.