Met geld dat nog op haar ov-kaart stond, reisde Astrid de afgelopen 3 maanden meerdere keren naar Den Haag om te demonstreren voor betere voorwaarden voor de kraamzorg. Gisteren was haar laatste dag. "Ik ben moe en het geld is op", zegt ze.

Astrid van Schaick werkt al bijna 21 jaar als kraamverzorgster. Ze komt rond van 25 euro per week. Zelf heeft ze hoge zorgkosten vanwege fysieke klachten in polsen en benen. Bij bosjes ziet ze haar collega's vertrekken. "Het ziekteverzuim in de kraamzorg is 13 procent en collega's die weggaan, gaan ook echt in een andere sector werken. Het is zwaar werken en we worden gewoon onderbetaald."

'11,44 euro voor 8 uur wachten'

"Ik kan het net rondbreien", zegt ze. Vooral het wachten tot er gezinnen zijn om naar toe te gaan zit Van Schaick heel erg dwars. "We moeten dan 8 uur wachten en dan moet je binnen een kwartier bij een gezin kunnen zijn. Voor die hele 8 uur krijg ik 11,44 euro bruto. Omgerekend is dat 1,43 euro per uur."

Van Schaick kan dan niet de deur uit, "Nee, je moet gewoon wachten." De kraamverzorgster trekt overal aan de bel om extra geld voor de kraamzorg te krijgen, maar kreeg lang geen aandacht. "Toen op Prinsjesdag bekend werd waar het geld naar toe ging en ik nergens een kopje 'reparatie kraamzorg' zag staan, mailde ik verschillende instanties hoe het zat met het extra geld voor de kraamzorg. Ik moet nog steeds antwoord krijgen."

'Ik trek ze allemaal aan hun jas'

De onderbetaling gaat Van Schaick aan het hart. En dus trok ze in oktober, november en december naar het Binnenhof, meerdere keren per week. "Ik zet me al 2 jaar in voor betere arbeidsvoorwaarden, maar niets hielp. Toen ben ik dit maar gaan doen. Op vrije dagen en met geld dat nog op mijn ov-kaart stond." Inmiddels is ze uitgeblust. "Ik zit er ook altijd alleen."

Elke politicus die langs haar loopt, spreekt ze aan. "Ik trek ze allemaal aan hun jas." Maar veel politici hebben de tijd niet om lang met haar in gesprek te gaan. "Ze moeten door en zeggen dat ze een afspraak hebben." Behalve de voorman van GroenLinks, Jesse Klaver zegt ze, die ze een warm hart toedraagt.

Spandoeken die Astrid ophangt op het Binnenhof als ze demonstreert
Bron: Astrid

Fulltime werken

Van Schaick mag 6 uur per dag werken. Volgens haar kan je van de kraamzorg domweg geen fulltime baan maken, terwijl ze dat met liefde zou willen. "Maar dat kan niet in de kraamzorg en dat heeft te maken met zorgverzekeraars. Wij zijn door de marktwerking in de zorg gewoon een verdienmodel geworden. Er blijft ergens geld hangen." Op papier heeft ze 100 tot 125 uur per maand. Ze werkt 8 dagen achtereen en heeft dan 3 dagen vrij.

"Als ik er 150 euro op vooruit ga is de situatie voor mij eigenlijk al opgelost. Ik vul nu gat met gat", vertelt ze geëmotioneerd. Tot er meer geld komt in de kraamzorg ziet ze eigenlijk maar één oplossing: "Omscholen, en ergens fulltime gaan werken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.