Het aantal coronabesmettingen in Rotterdam nam de afgelopen drie weken zorgwekkend toe. Gevreesd wordt dat het Offerfeest - een van de belangrijkste Islamitische feestdagen - voor nieuwe brandhaarden kan zorgen als de coronaregels niet worden nageleefd.

Het Offerfeest wordt doorgaans groots gevierd met een samenkomst van de hele familie, thuis én in de moskee. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam roept de moslimgemeenschap in zijn stad op om dit jaar niet naar de moskee te gaan, maar thuis te bidden.

'Bid thuis'

"Doe het niet, bid thuis met uw eigen huishouding, daarmee verminder u het risico dat u besmet raakt," benadrukt Aboutaleb.

In Rotterdam zijn de zorgen extra groot omdat het aantal besmettingen flink oploopt, vooral onder jongeren en binnen de Islamitische gemeenschap waren er verschillende uitbraken.

Lees ook

Bewustwording

Mohamed Bouimj deelt de zorgen van Aboutaleb. Hij is verbonden aan het SPIOR, de koepel van Rotterdamse moskeeën, en geeft advies aan de verschillende moskeeën. "Zijn zorgen zijn zeker terecht. Hij baseert zich op cijfers van de GGD. Het is gevaarlijk: bij studenten, maar ook de Marokkaanse gemeenschap heeft hij genoemd. Ik denk dat het zorgelijk is, en we nemen dit serieus," zegt Bouimj.

De afgelopen weken startte hij namens de koepel een bewustwordingscampagne om ervoor te zorgen dat iedereen zich, ook tijdens het offerfeest, aan de coronaregels blijft houden. "Wij proberen ze te informeren, te adviseren en te waarschuwen dat dit een gevaar is en dat iedereen zich dit beseft. Het is geen spelletje."

Uitstellen of afblazen?

Moet het Offerfeest niet gewoon worden uitgesteld of een jaartje overslaan? Brahim Bourzik, hoofdredacteur van de Moslimkrant en oud-raadslid van GroenLinks in de Rotterdamse gemeenteraad zei eerder deze week dat het misschien niet zo'n slecht idee was geweest.

Tweede Kamerlid Farid Azarkan (DENK) is het hier niet mee eens. "Wat we niet moeten hebben is dat het Offerfeest er nu toe leidt dat heel veel mensen risico nemen, waardoor er een grote uitbraak komt. Andersom vind ik dat mensen natuurlijk familie moeten kunnen bezoeken. Mijn punt is: doe dat gewoon voorzichtig." Hij vindt het te ver gaan om dit voor te schrijven. "Ik reken op de verstandigheid van de islamitische Nederlanders, en die kunnen heel goed inschatten wat de risico's zijn."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.