Supermarkteigenaar Raymond Berning kreeg te horen dat hij vanaf donderdag zijn supermarkt moet sluiten, omdat de coronaregels niet werden nageleefd. Maar dicht gaat Raymond niet. "Mensen kunnen hier morgen gewoon boodschappen krijgen."

Volgens Veiligheidsregio Twente heeft Berning zich 'stelselmatig niet aan de regels gehouden', schrijft Tubantia. Maar dat is volgens Berning, die in Noord Deurningen het familiebedrijf runt, grote onzin. Ook zijn vader (72) werkt nog mee in de supermarkt. "Je ziet het zelf. Wij doen er alles aan", zegt hij vanachter een spatscherm.

Ondanks sluiting, gewoon open

In de winkel van Berning komen veel Duitsers. De supermarkt die al drie generaties in de familie is, bevindt zich vlakbij de Duitse grens. Hij verkoopt ontzettend veel soorten koffie, waar de Duitsers speciaal voor naar Nederland komen, omdat het in Duitsland duurder is. Ook kopen de Duitsers blikjes drinken, omdat er in Nederland geen statiegeld op zit. "En die Duitsers dragen dus al een mondkapje, ook hier in de winkel", zegt de vader van Raymond Berning.

Vandaag is het extra druk in de winkel. "Omdat ze uit de media weten dat ik morgen dicht moet. Mensen gaan nu de winkel leeghalen." Al is dat dus niet nodig, want Berning zegt creatief genoeg te zijn om morgen gewoon open te gaan. "Desnoods moeten de mensen boodschappenbriefjes aan mij geven en haal ik zelf de boodschappen voor ze."

De vader van Raymond, Hans, achter de kassa
Bron: EenVandaag
De vader van Raymond, Hans, achter de kassa

Al eerder een boete van 50.000 euro

Waarom de veiligheidsregio is overgegaan tot sluiting, kan volgens Berning twee redenen hebben. "Het is of de concurrentie, of de desbetreffende boa's die hier zijn geweest hebben iets tegen mij." De veiligheidsregio gaf volgens Berning geen reden voor de sluiting. "De boa's hadden gemerkt dat de mensen soms bij elkaar staan. Verder zeiden ze niet veel waarom ik dicht moest. Ik probeer het beste te doen en volgens mij lukt dat ook aardig."

Hij kreeg al eerder een boete van 50.000 euro. Maar ook die heeft Berning tot op heden nog niet betaald. "De boa kwam langs en die zei dat de winkel 140 vierkante meter was. Dan mogen er 14 mensen in. Maar de winkel is wel 500 vierkante meter, als ie niet groter is. Dus ze hebben met totaal de verkeerde informatie gehandhaafd. Ik heb niks betaald en dat ben ik ook niet van plan", zegt Berning strijdbaar.

Lees ook

Bijval van boeren

Bij de supermarkteigenaar heeft zich een beveiligingsbedrijf gemeld dat morgen Berning wil bijstaan. "Als het dan uit de hand loopt, willen zij helpen de boel te organiseren." Ook kreeg Berning steunbetuigingen van boeren uit Drenthe. "Ze vinden dat ik als ondernemer onterecht wordt aangepakt. Dus wilden ze hier komen protesteren morgen. Ik vind dat heel fijn, maar ik heb gezegd dat ze dat beter niet kunnen doen."

Maar het is voor Berning helder dat hij onterecht wordt behandeld, en dat steekt hem. "Ik werk 80 á 90 uur per week en het is mijn lust in mijn leven. Ik vind het gewoon niet terecht. En met mij veel Nederlanders."

Verslaggever Laura Kors in gesprek met eigenaar Raymond Berning

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.