Het aantal nieuwe kankerdiagnoses is de afgelopen weken met meer dan een derde gedaald. Doorgaans wordt wekelijks bij zo'n 3.500 mensen kanker vastgesteld. In de laatste weken daalde dat aantal tot onder de 2.000.

De nieuwste cijfers zijn afkomstig van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Voorzitter van het IKNL, Thijs Merkx, wijt de daling aan de coronacrisis, waardoor mensen de huisarts mijden. En dat is zorgelijk, vertelt hij. "Een kankercel houdt zich niet aan corona en neemt geen rust. Die groeit rustig door. Dus hoe langer je wacht, hoe potentieel groter de kwaadaardigheid wordt."

Huidkanker met de helft afgenomen

Opvallend in de cijfers is vooral de daling in het aantal gevallen van huidkanker, met gemiddeld 40 procent en de laatste twee weken zelfs met 50 procent. Bij borstkanker is die daling zo'n 28 procent.

De daling lijkt te worden veroorzaakt doordat mensen met klachten minder snel naar de huisarts gaan of minder snel worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Ook zijn bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker in maart stopgezet.

Lees ook

Ingrijpend op lange termijn

Vooral op langere termijn kunnen de gevolgen ingrijpend zijn, zegt Thijs Merkx, die ook werkzaam is als hoofdhals-oncologisch chirurg in het Radboud UMC. "Als je kijkt naar hoe veel mensen er per jaar aan kanker overlijden zou dit impliciet een impact kunnen hebben op de overlevingscijfers." Wat kan leiden tot meer doden, zegt Merkx.

Vorige week riep premier Rutte mensen nog op vooral naar de huisarts te gaan bij acute gezondheidsklachten. Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap roept patiënten op om de huisarts niet te mijden. "Als mensen iets zien of voelen en denken dat het niet goed is, moeten ze wel gewoon contact opnemen met hun arts", zegt Ivo Smeele van NHG en zelf huisarts in Eindhoven.

Het aantal nieuwe kankerdiagnoses is de afgelopen weken met meer dan een derde gedaald.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.