De moord op de Britse Labour parlementarier Jo Cox heeft we wereld geschokt. Onduidelijk is nog of de verdachte Cox vermoordde vanwege haar pro-EU houding. Maar haar dood heeft een grote impact op de Brexit-discussie. 

De campagne ligt voorlopig stil, tot in ieder geval zaterdag. Onderzoek richt zich op de motieven van de verdachte. Volgens getuigen zou hij 'Britain first' hebben geroepen, een extreemrechtse beweging.Volgens buren zou het een stille en behulpzame man zijn. Een jongere broer van de verdachte heeft gezegd dat hij al jaren mentale problemen heeft.

Vandaag werd bekend dat Cox eerder bij de politie had geklaagd over ,,kwaadaardige berichten''. In maart is een man aangehouden in verband met die klachten, maar dat is niet de 52-jarige man die vast zit op verdenking van de moord. De verdachte van de hatemail kreeg een officiële waarschuwing.

De 41-jarige Cox was lid van de oppositiepartij Labour en een pleitbezorger voor het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Cox werd aangevallen kort nadat ze spreekuur had gehouden in haar kiesdistrict. Het is gebruikelijk voor parlementariërs in Engeland dat ze beschikbaar zijn voor hun kiezers. Oud-correspondent in Londen Peter Brusse zegt daarover dat een Engels Kamerlid benaderbaar moet zijn voor de kiezer. ‘Het is echt jouw kamerlid, je moet er naartoe kunnen gaan.’ Dat zorgt tegelijkertijd voor kwetsbaarheid. Eerder deze maand werd een conservatief parlementslid al aangevallen, in 2010 stak een man een onderminister een mes in zijn buik toen die spreekuur hield. In EenVandaag een gesprek met Brusse.

Wat is de invloed van de moord op Cox op de uitslag van het referendum? En hoe hard werd de campagne tot nu toe gevoerd? In de studio spreken we met politiek commentator Kees Boonman. Ook spreken we met fractievoorzitter van de PvdA Diederik Samsom.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.