Joost Klein treedt vanavond niet op bij het Eurovisie Songfestival vanwege klachten over een bedreiging tegen een vrouwelijke tv-medewerker. AVROTROS zegt de beslissing van de EBU om hem te diskwalificeren disproportioneel te vinden en is geschokt.

De Nederlandse omroep is boos op de beslissing van songfestivalorganisatie EBU. "AVROTROS vindt de diskwalificatie disproportioneel en is geschokt door de beslissing. We betreuren het enorm en komen er later inhoudelijk op terug", zegt AVROTROS-directeur Taco Zimmerman.

'Stelde nauwelijks iets voor'

Songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) heeft het besluit genomen vanwege een klacht tegen de artiest. Maar het incident waarvoor Joost Klein is gediskwalificeerd 'stelt nauwelijks iets voor', zegt Cornald Maas, die lid is van de Nederlandse selectiecommissie.

De songfestivalexpert zegt ook dat het incident 'helemaal niets met Israël of Israëlische delegatie te maken heeft'. Deze geruchten gingen rond op social media. De aanwezigheid van Israël op het songfestival leidt al dagen tot protesten en onrust in Malmö.

Bedreiging

Vrijdag diende een vrouwelijke tv-medewerker een klacht in tegen Klein. Zij zegt dat ze door de artiest is bedreigd. Dat incident zou donderdagavond zijn gebeurd. Klein is inmiddels door de Zweedse politie verhoord.

Degene die de klacht heeft ingediend, is ook verhoord. De zaak is nu doorgegeven aan de openbaar aanklager. Die bepaalt wat ermee gebeurt. "Het zou nu niet gepast zijn om Joost mee te laten doen", vindt de EBU.

Bekijk ook

NPO: 'Zeer ingrijpend'

Ook de NPO heeft gereageerd. Die noemt de beslissing van de EBU om Joost Klein te diskwalificeren 'zeer ingrijpend' en een 'grote teleurstelling'. Dat laat een woordvoerder van NPO-baas Frederieke Leeflang weten.

"Voor de miljoenen Songfestivalfans in Nederland en in andere landen van Europa is dit een teleurstelling. We zullen de gang van zaken na het Eurovisie Songfestival uitgebreid evalueren met AVROTROS, de EBU en alle andere betrokkenen", staat in een korte verklaring.

Voor het eerst ooit

Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een kandidaat tijdens het evenement wordt gediskwalificeerd. Klein zou met zijn nummer Europapa als vijfde optreden in de finale. De EBU beklemtoont dat ze een 'zero-tolerance policy' hebben als het om ongepast gedrag gaat.

"We willen een veilige werkomgeving voor iedereen rond het festival", zegt de organisatie. "Het gedrag van Joost is strijdig met onze regels. Daarom zijn er nu maar 25 kandidaten in de finale." EBU voegt toe dat 'in tegenstelling tot wat sommige (social) media meldden niet ging om een incident met een artiest of een lid van een delegatie'.

Bekijk ook

Afhandeling van onderzoek

Hoe het verloop van het onderzoek naar de zaak eruit ziet, is niet duidelijk. Het lijkt erop dat de kwestie maandag wordt afgehandeld door het Openbaar Ministerie van Zweden.

Een woordvoerder van het Zweedse Openbaar Ministerie sluit niet uit dat er dit weekend alsnog een verklaring over Klein komt. Die wordt dan via de website van het Openbaar Ministerie gedeeld, vertelt de woordvoerder.

Europaparty

De organisatie van de 'Europaparty' heeft zanger Joost Klein uitgenodigd om zaterdagavond op te treden in Leeuwarden. Dat laat organisator Sipke Jan Bousema weten.

"We hebben Joost gevraagd of hij naar Leeuwarden wil komen", zegt Bousema. "Hij zal hier met liefde worden overladen. We staan achter hem, ook nu hij niet mag meedoen aan de finale."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.