Vorige maand kreeg de Britse parlementariër Ed Vaizey een sms dat hij uit de conservatieve partij was gezet. Deze maand klopt premier Boris Johnson alweer bij hem aan. Hij heeft Vaizeys stem hard nodig om zijn brexitdeal erdoor te krijgen.

Ed Vaizey is een man van principes. Hij stemde tijdens het brexit-referendum in 2016 voor blijven in de EU. Toch vindt hij dat de uitslag niet kan worden genegeerd. Brexit moet volgens Vaizey doorgaan onder één voorwaarde: het no-deal scenario moet van tafel.

Inlijsten op de wc

Als het er vorige maand op lijkt dat premier Johnson aanstuurt op zo'n no-deal, steunt Vaizey een maatregel die dat onmogelijk maakt. Het wordt hem niet in dank afgenomen. "Ik kreeg een sms dat ik uit de partij was gezet. Daarop volgde nog een brief om die boodschap officieel te maken. Die brief moet ik nog inlijsten en op de wc hangen."

Hij is niet alleen. Vaizey maakt deel uit van een groep van 21 rebellen binnen de conservatieve partij, onder wie parlementariër Nicholas Soames, de kleinzoon van Winston Churchill. Allemaal kregen ze dezelfde sms en dezelfde brief. En allemaal zitten ze nu als onafhankelijk lid in de groene bankjes van het Lagerhuis.

Nicholas Soames
Bron: ANP
Nicholas Soames, de kleinzoon van Winston Churchill, is ook uit de partij gezet

'Love bomb'

De heftigste woede die Vaizey voelde, is overgewaaid. Ondertussen heeft Johnson zijn harde toon gematigd en is hij afgelopen week zelfs met een deal teruggekomen uit Brussel.

Lees ook

Om die deal door het parlement te krijgen, heeft Johnson de stem van Vaizey hard nodig. "Boris belde me afgelopen zaterdag met een soort 'love bomb', hij overspoelde me met liefde en vroeg of ik alsjeblieft voor zijn brexitdeal wil stemmen", vertelt Vaizey.

Geen wrok

Vaizey is van plan om Johnson te steunen. Niet omdat hij het een geweldige deal vindt, maar omdat hij van mening is dat brexit nu eindelijk eens moet gebeuren. In ruil voor zijn steun overweegt hij te vragen weer toegelaten te worden tot de conservatieve partij.

Lees ook

Wrok ten opzichte van Johnson koestert hij niet. "Ik weet dat veel mensen Boris niet mogen, ik mag hem eigenlijk wel. Je moet hem ook nageven dat hij wel dingen in gang weet te zetten. Ik ben op dit moment best tevreden dat hij onze premier is. Hij heeft de potentie om de politieke impasse waarin we zitten, te doorbreken."

Parlementariër Ed Vaizey werd door Boris Johnson uit de Conservatieve Partij gezet, nadat hij tegen de partijlijn in had gestemd. Boris Johnson heeft hem nu echter weer hard nodig om genoeg steun te krijgen voor zijn brexitdeal.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.