Vandaag gaan de Britten weer massaal de straat op in Londen voor een nieuwe People's Vote March. In deze demonstratie willen ze een tweede referendum over brexit afdwingen.

Terwijl ze op 'Super Saturday' in het Britse Lagerhuis vergaderen over Johnsons brexitdeal, komen de Britten massaal naar Londen om te demonstreren. Zij willen dat de brexit teruggebracht wordt naar de mensen en eisen een tweede referendum.

'Brexit-moeheid'

"Deze beslissing heeft het land compleet in tweeën gedeeld. Er is eigenlijk geen meerderheid voor wat dan ook op dit moment", zegt Georgina Wright. Ze is onderzoeker voor het Institute for Government, een onafhankelijke denktank. "Het enige waar nu een meerderheid voor is, is de brexit-moeheid. Mensen willen gewoon dat er een beslissing gemaakt wordt, wat die dan ook is."

Lees ook

Toch demonstreren de Britten vandaag voor een tweede referendum. Wright weet niet precies welke mensen meedoen aan deze People's Vote March. "Ik weet niet of deze mensen 'remain' of 'leave' hebben gestemd. Het is moeilijk om daar inzicht in te krijgen. Maar het enige wat ik wél weet, is dat er een groep is die denkt dat dit het laatste moment is waarop ze zich kunnen uitspreken."

Tienduizenden mensen gingen in Londen te straat op voor de People's Vote March. Ze eisen een nieuw referendum over de brexit.

Tweede referendum wordt lastig

Maar een tweede referendum is volgens Wright niet zomaar geregeld. "Een nieuw referendum houden is heel lastig. Zelfs als het lukt nog een referendum te houden, welke vraag zet je dan op het stembiljet? Hoe organiseer je campagnes? Hoe veel geld pomp je in het financieren van deze campagnes? Er zijn een heleboel vragen die nog niet beantwoord zijn."

Buiten de meer technische moeilijkheden, is ook de uitkomst van een tweede referendum verre van zeker. "Sommige 'leavers' vinden nu dat we moeten blijven, sommige 'remainers' vinden nu dat we beter weg kunnen uit de EU. Het hele land is verdeeld over deze vraag", legt Wright uit.

Lees ook

Europese Unie

Maar eigenlijk is die verdeeldheid niet zo nieuw. "Brexit is een probleem dat de koers van het land bepaald. In feite houdt het lidmaatschap van de EU het Verenigd Koninkrijk al 45 jaar bezig. Een tweede referendum lost dit probleem niet per definitie op."

"En als we een tweede referendum hebben, wat zal daarvan de uitkomst zijn? Als we stemmen om te blijven, kan het zomaar zijn dat we over een tijdje wéér een referendum krijgen. Het derde in een paar jaar tijd", zegt Wright.

Bekijk hier de tv-reportage waarin verslaggever Vanessa Lamsvelt meeging met Jennifer Monahan naar de People's Vote March.