Tot het laatste moment was het onzeker, maar toch is er nu een brexitdeal. Boris Johnson claimt het als een groot succes, maar is dat het ook? Vanessa Lamsvelt over hoe Boris Johnson in eigen land tegen dezelfde muur op gaat lopen als zijn voorganger.

Een deal! Sta je te juichen op de banken?

Heel eventjes wel! Vooral omdat het tot een half uur geleden nog onduidelijk was of het zou gaan lukken. Maar al snel dringt de realiteit door: we zijn er nog niet. Groot-Brittanië en de EU zijn er nu misschien wel uit, maar nu moet premier Boris Johnson het nog zien te verkopen in zijn eigen land.

Wordt dat weer net zo'n drama zoals het voor zijn voorganger Theresa May was?

Dat is wel echt een serieus probleem voor Boris Johnson. Theresa May had ook een deal. Toen ging de vlag ook uit. Maar vervolgens heeft ze tot drie keer toe geprobeerd de deal door haar eigen parlement te loodsen, en dat is haar niet gelukt. Boris Johnson staat voor dezelfde uitdaging. Misschien heeft hij het nog wel moeilijker want hij heeft 21 partijleden uit zijn fractie gezet, en de Noord-Ierse regeringspartij DUP heeft al gezegd niet akkoord te gaan met deze deal.

Ursula von der Leyen, de aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, is blij dat er een deal is.

Waarom zijn de parlementariërs zo tegen, is het dan een slechte deal?

Iedereen heeft zijn eigen reden om er tegen te zijn. Oppositiepartij Labour vindt sowieso de deal een veel te harde breuk met Europa. En de DUP, de Noord-Ierse regeringspartij, heeft één agendapunt: zorgen dat Noord-Ierland volledig onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk. Zij vinden dat met deze deal Noord-Ierland te veel wordt afgesneden van de rest van het land en te veel op Europa gericht wordt.

Wanneer gaat deze spannende stemming in het Brits parlement dan plaatsvinden?

Aanstaande zaterdag. 'Super Saturday' wordt het genoemd door de Britten. Voor het eerst sinds de Falkland-oorlog in de jaren 80, komt het Britse parlement op een zaterdag bij elkaar. Dan zal gestemd worden over deze deal. En wat daarnaast ook nog kan is dat oppositiepartij Labour gaat proberen een wet door te voeren waardoor er een referendum moet komen óver deze deal. Dus een nieuw referendum waarin het volk kan beslissen of het het eens is met deze deal.

Dus we kunnen toch nog niet echt juichen?

Dat er nu een deal ligt is wel echt een stap voorwaarts. En Boris Johnson is toch weer een heel andere politicus dan Theresa May. Het is allemaal nog heel onzeker en onvoorspelbaar maar wie weet kan Boris Johnson met zijn charme, opportunisme en vriendjes binnen de Conservatieve Partij toch deze deal erdoor loodsen.

Nigel Farage, leider van de Britse Brexitpartij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.