De werkloosheid zou groeien, mensen gaan minder besteden en het buitenland investeert niet meer in het Verenigd Koninkrijk, kortom, de economie stagneert en krijgt een klap ter grootte van de economische crisis van 2008.

Dat zijn de doemscenario’s van een Brexit, waar vooral het anti-Brexitkamp voor waarschuwt. Het Britse ministerie van Financiën berekende dat een Brexit elk huishouden ruim 5400 euro gaat kosten.

Of dit werkelijk de gevolgen zullen zijn voor de Britse economie blijft gissen. Er is nog nooit een land uit de Europese Unie gestapt en veel is afhankelijk van in welke mate Europa bereid is handelsverdragen te sluiten met het Verenigd Koninkrijk. Toch kan bijna niemand er omheen dat, bij een Brexit, de economie op korte termijn in een flinke dip zal raken.

Maar voor veel Britten is die chaos, waarvan ze verwachten dat die maar een paar jaar duurt, geen reden om tegen een Brexit te stemmen. Ze vrezen onder andere een ongecontroleerde immigratiegolf door het Europese lidmaatschap en hekelen de regels die Brussel hen oplegt. In veel peilingen heeft het Brexitkamp inmiddels ook een voorsprong.

Victor Polak is Nederlander en werkt en woont al twaalf jaar als Directeur Beleggingen in ‘The City’ van Londen, het hart van de Britse economie. Het referendum over het Europees lidmaatschap is het gesprek van de dag. Vanavond in de uitzending vertelt hij vanuit Londen hoe de stemming daar is.

update
clock 16-06-2016 16:24

Neergeschoten parlementslid Jo Cox overleden, campagne stilgelegd

18:17 u: Het Britse Labour-parlementslid Jo Cox is overleden aan de gevolgen van de aanval vanmiddag. Dat heeft de Britse politie verklaard.

16: 24 u: Vanmiddag is het Labour-parlementslid Jo Cox volgens berichten neergeschoten en -gestoken. Een 52-jarige man is opgepakt. Hij zou 'Britain First' hebben geroepen, wat zou verwijzen naar de rechts-extremistische beweging Britain First, voorstanders van een Brexit. Cox is een overtuigd tegenstander van een Brexit. De aanval vond plaats tijdens het wekelijkse spreekuur van Cox in het stadje Dewsbury. Ze is in kritieke toestand naar een ziekenhuis overgebracht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.