Als de Britten Europa verlaten zal dat ons veel geld gaan kosten. Het Centraal Planbureau (CPB) becijferde vorige week zelfs dat een Brexit ons land veel harder raakt dan de meeste andere Europese landen.

We zijn voor een groot deel afhankelijk van handel met Groot-Brittannië. Na Duitsland is het zelfs onze grootste handelspartner. Als de Britten Europa verlaten en de grenzen sluiten zullen de kosten flink toenemen. Volgens het CPB kan een Brexit ons tot 1000 euro per persoon kosten. De economische schade wordt geschat op zo’n 10 tot 16,5 miljard euro.

Een van de bedrijven waar ze de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk met argusogen volgen is Heijboer Transport uit Etten-Leur. Het bedrijf is gespecialiseerd in vrachtvervoer naar Engeland en heeft er elke dag tientallen vrachtwagens rondrijden. 

Ook rozenteler Joop van den Nouweland is benieuwd naar de uitslag van het referendum. Hij exporteert vanuit Waddinxveen jaarlijks miljoenen rozen naar Engeland en ziet de Britten niet graag vertrekken. ‘Als ze toch besluiten om te gaan is dat hun keus en red ik het ook wel maar ik zou het persoonlijk wel jammer vinden,’ zegt hij vanavond in EenVandaag.

  • Wilt je meer lezen over de gevolgen van een eventuele Brexit? Voor- en tegenstanders schetsen verschillende scenario’s: EenVandaag zet de mogelijkheden op een rij in deze longread.

Het referendum over de Brexit is volgende week donderdag. Vanavond een analyse van onze economisch commentator Martin Visser en een uitgebreide reportage over de economische gevolgen van een Brexit voor Nederland. 

Onze verslaggever Bart Hettema trekt op dit moment door Groot-Brittannië en maakt daar reportages over het referendum die de komende dagen te zien zijn in EenVandaag.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.