Net nu de Britse premier David Cameron met een goede deal uit Brussel terugkomt, schaart zijn charismatische vriend én rivaal Boris Johnson zich achter de campagne voor een vertrek uit de EU. 

Johnson is burgemeester van Londen en ontzettend populair in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft flair, humor en is bijna onverslaanbaar in het debat. Met Johnson heeft het allegaartje van het Brexit-kamp opeens wél een charismatische leider met torenhoge ambities, meent Adriaan Schout van instituut Clingendael. 

Aan anekdotes over Brussel heeft Johnson geen gebrek. Jarenlang was hij correspondent voor de The Daily Telegraph. Zijn hilarische, maar altijd onderbouwde stukken over onzin-regelgeving en Brusselse 'machtswellustelingen' werden toen al gevreten door het halve land.

Zijn beslissing heeft ook een persoonlijk kantje. Als Johnson het land uit de Europese Unie weet te halen, stapt Cameron waarschijnlijk op als premier. Dan kan Johnson zelf verhuizen naar 10 Downing Street. Dat is een levenslange ambitie van hem, denkt Schout.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.