Het is, of beter gezegd: was, de nertsenhoofdstad van Nederland: Gemert-Bakel. Door een uitbraak van het coronavirus zijn alle dieren geruimd en de deuren voorgoed gesloten. De gemeente maakt zich zorgen over de nieuwe invulling van de schuren.

In de Brabantse gemeente zijn álle 13 nertsenfokkerijen geruimd, samen goed voor een kwart van de nertsen in ons land. Het Ministerie van Landbouw besloot na de uitbraken 3 jaar eerder de fokkerijen te verbieden dan eerder afgesproken. In heel Nederland zijn de afgelopen maanden al meer dan 40 van de ongeveer 120 fokkerijen geruimd.

'Dit hoort gewoon niet'

"Het is natuurlijk een treurige situatie, ik vind het zwaar", zegt nertsenhouder Chiel van Deurzen. Hij had 6 nertsenfokkerijen in de gemeente. "De dieren in de 'opgroeiperiode' doodmaken, dat hoort gewoon niet. Dat gaat gewoon helemaal tegen je principes in." Hij was er bij toen de eerste beesten in een van zijn bedrijven geruimd werden. "Het waren ook nog de jongste dieren. Als je die dan in de kist moet doen: het hoort niet, dat klopt niet."

Vier weken geleden zaten in de nu lege loodsen in het buitengebied van Gemert-Bakel nog 15 duizend nertsen in hun hokjes. En nu is het stil. "We hebben zo'n 180 mensen in dienst. Voor hen houdt het werk ook op." De meesten werkten er al meer dan 10 jaar vertelt de nertsenhouder. "Normaal hadden die nog zo'n 3 jaar de tijd om zich te oriënteren op iets anders en dat is nu ook in een keer afgelopen."

Chiel van Deurzen
Bron: EenVandaag
Nertsenhouder Chiel van Deurzen heeft al zijn nertsen moeten ruimen

Onterecht in negatief daglicht

De nertsenfokkers in ons land liggen al tientallen jaren onder vuur. Tegenstanders zijn dan ook blij dat het verbod op nertsen fokken is vervroegd. Van Deurzen kan alleen maar zuchten als hij dit hoort. "De algemene opinie over nertsen vind ik heel erg vertekend door de media. YouTube-filmpjes geven niet de praktijk weer", ziet hij. "In elke sector zijn misstanden te vinden, je maakt een filmpje van 5 minuten en kunt de hele sector in een negatief daglicht zetten. Zoals wij hier in Nederland met dieren omgaan qua welzijn: dat is gewoon super."

"Natuurlijk, de nertsen gaan dood, maar dat is in andere sectoren ook het geval. Dat heb je met de varkens, met de kippen. Uiteindelijk worden die voor het vlees gehouden en de nertsen voor het bont", zegt Van Deurzen. Nu het doek vervroegd is gevallen voor de hele industrie moet ook hij een andere invulling bedenken voor de leegstaande schuren.

Lees ook

Wat moet er nu met de schuren?

"De hele inrichting is gemaakt om nertsen te houden. In deze setting kun je er momenteel niks mee", zegt Van Deurzen. Wat hij er wél mee wil weet hij nog niet precies. Ombouwen tot kippen- of varkensbedrijven zullen de autoriteiten niet snel toestaan vanwege de strenge stikstofregelgeving, maar dat ziet Van Deurzen ook niet zitten. "De boerensector in Nederland ligt al aardig onder vuur. Ik zie geen toekomst meer in dieren houden in Nederland."

"Dus ik denk toch dat we verder moeten gaan kijken naar andere dingen en wat daarin de mogelijkheden zijn." Hij en zijn zussen en broertje zijn tussen de 20 en 30 en willen graag blijven ondernemen. "We gaan zien wat de toekomst brengt." Slopen van de schuren ziet hij niet zitten. "Daar zie ik voorlopig geen reden voor, we zullen eerst moeten gaan kijken wat we hier kúnnen doen."

Angst voor drugsgerelateerde activiteiten

Burgemeester Michiel van Veen hoopt dat de fokkers een nieuwe bestemming kunnen vinden en ze niet jarenlang leegstaan. "Als we het nu niet goed regelen met elkaar, dan lopen we het risico dat mensen verleid worden om dingen te gaan doen waar ze later ontzettend veel spijt van krijgen", zegt de burgemeester.

"Iedere burgemeester in Zuid- en Zuid-Oost Brabant heeft voorbeelden van mensen die tóch in de verleiding zijn gekomen om drugsgerelateerde activiteiten op hun terrein toe te laten. En dan vaak onder het mom van 'ik weet het niet', maar op het moment dat het er zit, dan wordt te druk om ermee door te gaan wel heel erg groot."

Lees ook

Vakantie vieren in de voormalige nerstenhoofdstad van Nederland

Als er niet snel een andere bestemming voor kan worden gevonden voor de stallen, ziet Van Berlo slopen als enige oplossing. "Als je hier rondrijdt, dan zie je dat we hier veel zorgboerderijen en bed and breakfasts hebben. En veel camperstallingen. Ik denk dat dat ook een punt bereikt heeft waar geen uitbreiding meer inzit. Dus: slopen die stallen en geef de ruimte terug aan de natuur."

"Vakantie is een enorme business geworden. Ik denk dat Gemert-Bakel uitstekend geschikt is om in die richting te denken." Van Berlo ziet genoeg mogelijkheden om te recreëren. "Dit is een uitstekende gemeente met mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Er zijn mountainbike routes, een grote golfclub en er is veel water. Er is hier genoeg te doen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.