44 procent heeft vertrouwen in het kabinet Rutte III. Dat blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdag-onderzoek van EenVandaag. Een jaar geleden lag het vertrouwen nog op 34 procent.

Op het hoogtepunt van de coronacrisis in april bereikte het vertrouwen in het kabinet een recordhoogte van 70 procent. Dat is nu dus weer afgenomen, maar het is nog altijd een flink stuk hoger dan de voorgaande jaren. Bij het aantreden van Rutte III, in 2017, had 35 procent vertrouwen. Dat zakte een jaar later, vooral door de discussie over de dividendbelasting, zelfs naar 27 procent. Vorig jaar was het dus 34 procent.

Lees ook

Crisissituaties

Veel mensen schrijven dat ze het knap vinden dat dit kabinet, ondanks de verschillen tussen de vier coalitiepartijen, de volledige regeertermijn lijkt vol te maken: "Ze gaan de eindstreep halen. Ondanks de grote verschillen tussen de vier partijen en veel crisissituaties, zoals het kinderpardon en stikstof, was er nauwelijks echt ruzie. Daar heb ik respect voor."

Ook vindt een meerderheid (59 procent) dat de overheid de coronacrisis over het algemeen goed heeft aangepakt.

Asscher oppositieleider

Net als vorig jaar wordt Lodewijk Asscher door de meeste mensen gezien als de oppositieleider. Een kwart (23 procent) vindt dat. Veel mensen omschrijven de PvdA-leider als een ervaren debater die zijn eigen verhaal vertelt.

Op bijna gelijke hoogte staat Geert Wilders, die 21 procent van de stemmen krijgt. Vorig jaar kreeg hij slechts 6 procent van de stemmen en stond niet hij maar Baudet in de top drie. "Het leek vorig jaar even of Wilders weg was. Maar sinds de coronacrisis is hij weer de oude: duidelijke taal en staat altijd vooraan om het kabinet aan de tand te voelen", schrijft iemand.

De top drie is compleet met Jesse Klaver (14 procent). Thierry Baudet haalt 8 procent, Lilian Marijnissen blijft hangen op 5 procent.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek (pdf) over het kabinet is gehouden van 9 tot en met 11 september 2020. Daaraan deden 20.430 leden mee. Het onderzoek over de oppositieleder is gehouden van 28 augustus tot en met 8 september 2020. Daar deden 26.370 leden van het Opiniepanel aan mee. De onderzoeken zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.