Net over de grens in het Belgische plaatsje Ekser werden deze week drie doden aangetroffen in wat een illegaal drugslab bleek te zijn. In ieder geval twee van de drie slachtoffers zijn Nederlanders uit Eindhoven.

"Ik kijk er al niet meer van op", zegt Henk Hellegers, burgemeester van het Brabantse plaatsje Uden. Vijf jaar geleden werd het dorp opgeschrikt door eenzelfde situatie. Twee doden werden aangetroffen in een bedrijfspand dat was omgebouwd tot drugslab. De slachtoffers hadden hun gasmaskers nog op. "Toen was het nog vrij uniek", zegt Hellegers, "maar in de afgelopen vijf jaar is het al zo vaak gebeurd".

Hardnekkig

De productie van harddrugs is al jaren een hardnekkig probleem in het zuiden van Nederland. De Udense burgemeester wordt er regelmatig mee geconfronteerd. "Je merkt dat er veel geld in te verdienen valt. Daardoor gaan ze steeds onvoorzichtiger te werk." Met alle gevolgen van dien.

Geconfronteerd met het nieuws van twee doden in een Udens bedrijfspand, was het voor burgemeester Hellegers meteen duidelijk dat dit over drugsproductie zou gaan. "Dan kom je meteen in actie. We gaan natuurlijk meteen nadenken over de veiligheid en wat te doen met het gebouw. Dat hebben we uiteindelijk voor een lange periode gesloten", aldus Hellegers. "We hebben geluk gehad dat het op een bedrijfsterrein was en niet in een woonwijk". De grotere kans op brand en ontploffing in een drugslab brengen in een woonwijk grote risico's met zich mee.

Burgemeester Henk Hellegers van Uden in gesprek over de drugscrimialiteit in zijn gemeente bij Radio EenVandaag.

Synthetische drugs zijn 'big business'

De ontwikkeling en productie van drugs hebben in de laatste decennia een grote vlucht genomen, volgens Hellegers. "Als je een jaar of vijftien geleden werd getipt over een hennepplantage, dan was dat heel bijzonder". Inmiddels zijn de hennepplantages alweer aan de minderende hand.

"Synthetische drugs zijn nu big business", zegt Hellegers. "Dat merken we aan de gevolgen. Het drugsafval wordt in onze gemeente geloosd, de bossen worden flink vervuild".

'Het wordt wel steeds moeilijker'

Het is voor de gemeente een flinke uitdaging om de drugsproducenten op te sporen. "We krijgen er wel een vinger achter, maar het is maar een fractie waar we grip op krijgen", zegt de burgemeester van Uden. Het onderzoek ernaar is traag en als daders worden opgespoord, zijn anderen alweer een nieuw drugslab begonnen.

Henk Hellegers ziet de ontwikkelingen met lede ogen toe. Of hij nog gelooft dat de strijd met de drugsproducenten gewonnen kan worden? "Geloof moet je altijd houden, maar het wordt wel steeds moeilijker."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.