De Miljoenennota en Rijksbegroting worden gepresenteerd en koning Willem-Alexander leest - als hij dinsdag niet wakker wordt met een loopneus - de troonrede voor. Maar dat is dan ook zo ongeveer het enige dat deze Prinsjesdag níét anders is.

De derde dinsdag van september is door de coronacrisis helemaal aangepast. Want ook dan geldt: geen grote groepen mensen bij elkaar en anderhalve meter afstand houden. Op deze zeven manieren is Prinsjesdag 2020 'anders dan anders'.

1. Geen publiek

Het was te verwachten: er mag dit jaar geen publiek aanwezig op Prinsjesdag. Niet langs de plek waar normaal gesproken de rijtoer langsgaat konings Willem-Alexander en Máxima en ook niet op het Binnenhof, waar Willem-Alexander andere jaren de troonrede voorlas. Plekken waar de koning dinsdag wél komt, zijn afgeschermd zodat het voor mensen onaantrekkelijk is om stil te gaan staan om te kijken.

Het openbaar vervoer stroomde andere jaren vroeg in de ochtend vol met oranjefanaten, maar dat zal dit jaar niet zo zijn. De gemeente Den Haag heeft opgeroepen om dinsdag niet naar de hofstad af te reizen.

2. Geen rijtoer

Wie net als andere jaren van plan was om al vroeg een plekje langs de route te bemachtigen om het koningspaar in de Glazen Koets te bewonderen, komt sowieso bedrogen uit. De rijtoer door Den Haag gaat dit jaar niet door. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gebruiken de auto deze Prinsjesdag.

3. Troonrede in de Grote Kerk

De troonrede leest koning Willem-Alexander normaal gesproken voor in de Ridderzaal op het Binnenhof. Maar dat is nu verplaatst naar de veel grotere Grote Kerk, zodat aanwezigen meer afstand van elkaar kunnen houden. Het gebied rond de Grote Kerk wordt afgezet met hekken en schermen, zodat er niks te zien is.

Maar wat als koning Willem-Alexander dinsdagochtend wakker wordt met een loopneus? "Dan zou premier Mark Rutte de troonrede moeten voorlezen", zegt Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer. Iedereen die dinsdag betrokken is bij Prinsjesdag moet mondeling verklaren geen symptomen te hebben. Dus ook de koning. "Voor iedereen gelden dezelfde regels", zegt Bruijn. Volgens Binnenhofkenner Menno de Bruijne is het vaker gebeurd dat het staatshoofd de Troonrede niet voorgelezen heeft. Wilhelmina is bijvoorbeeld een keer niet aanwezig geweest tijdens Prinsjesdag.

4. Wel 'Leve de koning', geen 'Hoera, hoera, hoera!'

Normaal gesproken wordt de koning toegejuicht na het voorlezen van de troonrede. "Leve de Koning!", roept Bruijn dan als voorzitter, en alle genodigden roepen dan: "Hoera, hoera hoera!" Maar dit jaar mag dat niet. Bruijn: "Dat zou een spreekkoor zijn en dat mag niet."

Wat kan er dan wel? "Na lang wikken en wegen hebben we besloten dat ik alles alleen uitspreek, zonder stemverheffing natuurlijk!", zegt Bruijn. Het roepen van 'Leve de Koning(in)' na de troonrede ontstond overigens spontaan in 1897, weet Binnenhofkenner de Bruijne. "Onder een van de voorvaderen van politicus Piet Hein Donner. Hij was destijds zo onder de indruk dat hij spontaan uitriep: 'Leve de Koningin!'"

Lees ook

5. Het mes in de gastenlijst

Normaal gesproken mogen Kamerleden hun partner of een andere gast meenemen naar Prinsjesdag, maar dat is deze keer niet het geval. Er is flink gesneden in de gastenlijst. Het resultaat: het corps diplomatique, staatssecretarissen, burgemeesters en topambtenaren mogen allemaal niet komen. Eerder werd bekend dat 10 tot 15 Kamerleden van de VVD toch niet naar de troonrede komen, ook niet in de Grote Kerk. Zij denken dat anderhalve meter afstand bewaren in de Grote Kerk niet mogelijk is. In totaal zijn er nu zo'n 30 afmeldingen, wat meer dan normaal is.

De zogenoemde Hoge Colleges van de Staat, zoals de Rekenkamer, zijn er ook niet bij. Zij vaardigen een persoon af, die de troonrede bijwoont. Minister Wopke Hoekstra van Financiën mag zijn vrouw dus ook niet meenemen dit jaar. Al schijnt dat zij er al wel een hoedje voor had aangeschaft.

6. Geen balkonscène

De balkonscène van de koninklijke familie, na afloop van het voorlezen van de troonrede, is een echte traditie tijdens Prinsjesdag. Maar dit jaar wordt het er allemaal niet leuker op voor de liefhebbers van het koningshuis. De balkonscène gaat namelijk niet door.

De balkonscène op Prinsjesdag in 2019
Bron: Editorial
De balkonscène op Prinsjesdag in 2019

7. Parkeerplekken afgesloten, winkels open

Overdag zullen in Den Haag verschillende parkeerplaatsen in de binnenstad worden afgesloten. Zo wil de gemeente voorkomen dat er toch publiek naar de stad komt. De Prinsestraat tot het Kerkplein gaat dicht voor auto's, een deel van de Torenstraat is afgesloten en een deel van Westeinde is ook niet bereikbaar.

Winkels blijven wel gewoon open en zijn ook bereikbaar, zegt gemeente Den Haag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.