Regio's rondom de Deense stad Aalborg gaan in strenge lockdown. Er is alarm geslagen over een mutatie van het coronavirus dat nu van nerts op mens is overgegaan. Ook in Nederland bestaat dit risico, toch worden er geen maatregelen genomen.

Denemarken gaat uit voorzorg alle 17 miljoen nertsen in het land ruimen uit vrees voor de gevonden mutatie van het coronavirus in de pelsdieren. Er is volgens de Deense gezondheidsautoriteiten een gemuteerde versie van het coronavirus aangetroffen bij zeker twaalf mensen.

Besmetting door nertsen

Marion Koopmans, OMT lid, WHO-adviseur en hoogleraar Virologie verbonden aan het Erasmus MC kijkt bezorgd naar de ontwikkelingen in Denemarken: "Het is iets wat je wel goed moet bekijken."

Er is contact geweest met de WHO en de Deense collega's. "Het verschil wat we nu zien is dat we in Nederland vooral mensen op die bedrijven zélf zagen die besmet waren, dat is in Denemarken niet. Ook mensen van buiten de nertsenfokkerijen zijn besmet geraakt."

'Risico moet onderzocht worden'

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge spreekt van een zorgelijke ontwikkeling in Denemarken. Toch maakt hij zich minder zorgen over de Nederlandse situatie. "Maar we zullen contact leggen met de Denen, en hun onderzoeksresultaten blijven volgen." Koopmans snapt de keuze om pas later dan de Denen te gaan ruimen. "Wij zaten er ook al eerder bovenop in Nederland. Maar het risico moet onderzocht worden."

Ondanks alles is Koopmans niet direct bevreesd voor een coronavaccin dat nu niet meer zou werken bij de mutatie zoals die in Denemarken plaatsvond: "Hoewel de Deense collega's er wel voor hebben gewaarschuwd. Maar de feitelijke metingen die ze tot nu toe hebben, dat verschil is niet zo groot (tussen eerdere variant van virus en die van de mutatie, red.)."

Lees ook

Vaccin mogelijk zinloos bij mutatie

Eerder werd er nog door het kabinet besloten dat in Nederland nertsen in maart 2021 geruimd moesten worden. De nertsenfokkers krijgen hiervoor een vergoeding omdat ze hun bedrijven 3 jaar eerder dan gepland moeten sluiten.

Maar inmiddels zitten GroenLinks en de Partij voor de Dieren minister Schouten te bestoken met Kamervragen de nertsen zo snel mogelijk te ruimen. Want wat nu in Denemarken gebeurt, kan hier net zo goed gebeuren. Bovendien zou de kans bestaan dat de vaccins die nu in ontwikkeling zijn niet werken bij de gemuteerde versie van het coronavirus.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.