Het is een indrukwekkende uitvinding: een box waarmee je in een uur een coronatest uitvoert. Probleem is alleen een tekort aan technische mbo'ers om het te realiseren. ROC Twente denkt met de 'High Tech Academy' een oplossing gevonden te hebben.

De nieuwe sneltest, geproduceerd door Benchmark Electronics uit Almelo, geeft al na een uur uitsluitsel of iemand het virus heeft (gehad). "De Britten hebben een megaorder geplaatst," vertelt directeur Herman Bartelink. De 470 werknemers van het technische bedrijf gaan er duizend per maand maken. Maar daarbij kunnen extra handen goed worden gebruikt.

Gebrek aan niveau

"Om de massale productie te kunnen starten, hebben wij personeel nodig dat redelijk technisch is onderlegd", legt Bartelink uit. Er is vooral een gebrek aan mensen, maar goed technisch geschoold mbo-personeel is lastig te vinden." Volgens hem moeten opleidingen veel bedrijfsgestuurder worden. "Als het bedrijf aangeeft wat er nodig is, dan kan de school daarop inspelen, en proberen om het wiel opnieuw uit te vinden."

Dat technisch geschoold personeel enorm uitdunt, ziet ook het ROC van Twente. "Er wordt een groot tekort verwacht, dus daarop willen we inspringen en dat vereist veel van de medewerkers en studenten." De school slaat daarom de handen ineen met technische bedrijven in de regio en de gemeente Almelo. Ze zijn samen de 'High Tech Academy' gestart: een talentprogramma voor mbo'ers waarbij erkenning voor vakmanschap belangrijk is.

Bijdrage aan productie sneltesten

Op het ROC van Twente staan dezelfde opstellingen als in de praktijk. "Wat in ons klaslokaal staat, komt overeen met de productieruimte van Benchmark Electronics. Zo leren studenten om bijvoorbeeld printplaten voor de coronatesten te maken. "We proberen een zo realistisch mogelijk beeld van de praktijk te creëren", zegt Bartelink. Om de studenten naadloos te laten instromen op de werkvloer praten de techbedrijven nu zelfs ook mee over de vakinhoud van de mbo-opleiding.

"Waardevol voor de gemotiveerde mbo'er, maar vooral ook voor het bedrijfsleven," legt Yvonne Bijenhof van het ROC van Twente uit. Een enkele dag per week gaat de student naar school, maar de rest van de week wordt in de praktijk gewerkt bij een van de technische bedrijven uit de regio. Zo kunnen studenten vanaf nu dus ook een bijdrage leveren aan de productie van de nieuwe sneltesten."

'Een coronalab in een schoenendoos'

Alle technologie voor de coronatest, bestaande uit 500 verschillende onderdelen, zit in een klein doosje. "Er gebeurt hetzelfde als in een laboratorium, maar dan in een schoenendoos," leggen de producenten van Benchmark Electronics uit. De snelheid wordt bevorderd doordat afgenomen wangslijmvlies niet verstuurd hoeft te worden. Het DNA-materiaal dat is afgenomen uit de mond gaat in de doos, daar zitten hetzelfde soort vloeistoffen in als in reageerbuisjes in een laboratorium. Het lab kan zo náár de patiënt worden gebracht. De analyse wordt op dezelfde plek als de afname gedaan en binnen een uur is er al resultaat.

Volgens het bedrijf uit Almelo zijn er in Engeland nu al levens gered door de sneltest. "Een zwangere vrouw kon in het ziekenhuis niet geopereerd worden vanwege covidsymptomen. Deze sneltest is gebruikt, binnen een uur was de uitslag duidelijk en kon geopereerd worden. Anders was de vrouw of het kind overleden."

Herman Bartelink in de productieruimte, voorheen was het een kantoor.
Bron: EenVandaag
Herman Bartelink in de productieruimte, voorheen was het een kantoor.

Mbo'ers zijn de ruggengraat

"Zes weken geleden was dit nog een kantoor, nu is er een volledige productielijn," vertelt Herman Bartelink trots. Het bedrijf ziet de omzet met miljoenen groeien. "Samen met 50 mbo'ers kunnen we de komende tijd aan de enorme vraag voldoen."

Ook burgemeester van Almelo, Arjen Gerritsen is blij met deze 'wezenlijke bijdrage' aan de aanpak van de coronacrisis. Hij onderstreept daarom het belang van technische kennis in de regio. "Mbo'ers zijn de ruggengraat van onze regio," zegt Gerritsen. "Het is dus belangrijk om op goed niveau meisjes en jongens af te leveren voor het bedrijfsleven."

Alleen de meest leergierige studenten

De gemeente is nauw betrokken bij de gesprekken met technische bedrijven en heeft de 'High Tech Academy' gestimuleerd. "Dit is nodig, want het is steeds lastiger geworden om goed personeel te werven," zegt de burgemeester. Het talentenprogramma van ROC van Twente is niet voor iedereen weggelegd. "Er wordt vooraf geselecteerd op de meest gemotiveerde en leergierige mbo-studenten, om zo het best te kunnen aansluiten op de vraag van de technische bedrijven.

De eerste mbo'ers zijn al gestart bij Benchmark Electronics en vanaf november wordt er opgeschaald met meerdere ploegen om zo het maximale aantal sneltesten te produceren. De Almelose producenten hopen dat er genoeg 'schoenendozen' geproduceerd kunnen worden zodat ook de markt in Europa kan worden uitgebreid, "want aan de vraag zal het niet liggen."

Bekijk de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.