Heb je klachten, laat je dan testen op het coronavirus bij een GGD-testlocatie. Dat is het advies van het RIVM. Maar de wachttijden voor een coronatest lopen op. Je hebt andere opties als je toch snel duidelijkheid wilt. 4 vragen en antwoorden daarover.

1. Hoe plan je een 'gewone' test in?

Een afspraak maken voor een coronatest via de GGD kan op twee manieren. Via de speciale website coronatest.nl kun je inloggen met je DigiD en een afspraak inplannen. Maar die site was de afgelopen dagen slecht bereikbaar omdat veel mensen tegelijk een afspraak wilden maken.

Een andere optie is telefonisch een afspraak maken via 0800-1202. De medewerker die je dan aan de lijn krijgt, kijkt wanneer en waar de eerstvolgende mogelijkheid is om je te laten testen. Maar vanwege de enorme belangstelling is dat nummer niet altijd bereikbaar.

2. Wat kun je doen als er geen plek is bij de GGD?

Als je snel wilt weten of je met het coronavirus besmet bent, kun je ook een test doen bij een commercieel testbureau. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij bureau's als Hethuisartslab, Coronalab en StadsKliniek. De wachttijden zijn daar vaak minder lang en in sommige gevallen heb je nog dezelfde dag een uitslag.

3. Wat kost het om me buiten de GGD te laten testen?

In tegenstelling tot een GGD-test, moet je voor andere testen wel betalen. De prijzen kunnen flink oplopen en variëren tussen de 79 en 150 euro.

4. Hoe betrouwbaar zijn commerciële testen?

Het RIVM laat weten dat ze geen voorstander zijn van de commerciële testbureau's. "Wij pleiten voor: laat je testen bij een GGD-locatie", zegt een woordvoerder hierover.

Volgens het RIVM is het namelijk niet met zekerheid te zeggen dat de test via een ander bureau altijd even betrouwbaar is. "We hebben daar gewoon geen inzicht in. We weten niet of de testen gevalideerd zijn."

Lees ook

Bedrijven en scholen testen al bij commercieël testbedrijf

Veel bedrijven laten hun werknemers testen bijeen commercieel testbureau, ook al is het RIVM daar niet voor.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.