De politie ontmantelt de laatste jaren steeds vaker professionele chrystal meth-labs en grote cocaïnewasserijen. En opvallend: de werknemers die de politie daar oppakt, komen veelal uit landen als Colombia en Mexico.

De politie onderschept steeds meer cocaïne, vooral in de Rotterdamse haven en op Schiphol. Van ruim 14.000 kilo in 2017 naar bijna 44.000 kilo vorig jaar. Vaak gaat het om grote partijen, verstopt tussen tropisch fruit of andere goederen. "Dat wij meer pakken en onze havens drugsproof maken, leidt er toe dat men ook andere methodes hanteert", zegt Max Daniel, die bij de Nationale Politie belast is met drugszaken.

Cocaïne wassen

Het wassen van cocaïne is zo'n alternatieve smokkelmethode. Een paar weken geleden ontdekte de politie een gigantische cocaïnewasserij bij een inval in een manege in Nijeveen. Binnen waren dertien Colombianen aan het werk, die ook in het lab woonden. "Zo groot hebben we het nooit eerder gezien. Alleen al voor de inrichting van zo'n lab, ben je een half miljoen euro kwijt aan materiaal. Ze zijn daar in staat om meer dan 200 kilo per dag te wassen", zegt Daniel.

"Waar we vroeger vooral kleine wasserijen in badkamers of keukens aantroffen, zien we nu grotere, professioneel ingerichte wasserijen. Dat betekent dat we te maken hebben met grote professionele organisaties."

info

Zo werkt cocaïne wassen

In Zuid-Amerika wordt cocaïne vloeibaar gemaakt en verwerkt in bijvoorbeeld shampoo, verhuisdozen of kleding en verscheept naar Nederland. Eenmaal hier in Nederland, wordt de cocaïne in speciale cocaïnewasserijen via een chemisch proces er dan weer uitgehaald.

Risicovol werk

De methode maakt het lastiger voor politie om de drugs te detecteren. Daniel: "Dat is een van de voordelen voor criminele organisaties: dat je veel kunt smokkelen met een laag risico om gepakt te worden." Maar het werken in een cocaïnewasserij is risicovol. Je werkt met vluchtige en brandbare stoffen en dat gaat wel eens mis. "Er zijn explosies geweest en ik weet dat er in het midden van het land twee mensen zijn omgekomen in een cocaïnelab."

Het 'wassen' van cocaïne is een techniek die volgens Daniel vooral Colombianen goed beheersen. "In Colombia zijn er speciale labs voor. Die worden hier nagebouwd, met de kennis uit Colombia." Er worden hier geregeld Colombianen en Mexicanen gevonden in zo'n drugslab. "Ze komen hier om het proces te ondersteunen, omdat wij er minder goed in zijn."

Kennis en kunde uit het buitenland

Maar volgens Daniel wil dat nog niet zeggen dat de kartels ook hier neerstrijken. "Dat wordt weleens gezegd, maar ik verwacht dat niet. Als je in Mexico bent geweest, dan weet je dat je meer nodig hebt om deze kartels hier gevestigd te krijgen. Gelukkig is ons systeem zo dat we daar heel alert op zijn."

Volgens Daniel draait het allemaal om geld. Bendes hier, werken samen met Mexicanen, betalen voor hun kennis en kunde voor de productie van crystal meth. Daar wordt in Europa veel geld voor betaald. "Mexicanen kunnen dat als geen ander, het is hightech", zegt Daniel. En de Colombianen worden ingevlogen vanwege hun kennis en kunde van het wassen van coke.

Lees ook

Onderschepping zet geen zoden aan de dijk

Ondanks de grote vangsten van de afgelopen jaren en de arrestatie van kopstukken zoals Ridouan Taghi, is Daniel teleurgesteld over de impact. "We onderscheppen heel veel, maar we hebben niet de indruk dat het heel veel zoden aan de dijk zet. De straatprijs van cocaïne stijgt nauwelijks. Dat heeft te maken met de grote hoeveelheden die momenteel onze kant op komen."

Om de stroom in te dammen, werkt de politie samen met de opsporingsautoriteiten in de bronlanden, zoals Colombia. Daniel is er afgelopen jaar nog op werkbezoek geweest. "Er werken mensen van ons daar ter plekke samen met de lokale politie. We hebben al behoorlijk wat containers weten te confisqueren. Ook weten we trackers te plaatsen op containers, zodat we die vroegtijdig van boord kunnen halen. En we werken er samen met andere landen zoals Canada, Australië en de Amerikaanse DEA om te voorkomen dat er überhaupt nog cocaïne deze kant op komt."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.