De cocaïneproductie in Colombia draait op volle toeren. Veel van de drugs worden verscheept naar Nederland. Wat veel mensen niet weten is dat Nederland een van de grootgebruikers van cocaïne is. "Voordat dat lijntje coke in Nederland aankomt, heeft het al een heel spoor van vernieling in Zuid-Amerika achtergelaten", zegt Zuid-Amerika correspondent Nina Jurna. 

In 2017 werd er in Colombia 171.000 hectare coca verbouwd. Daar werd vervolgens bijna 1400 ton aan cocaïne van geproduceerd. De meeste cocaïne wordt geëxporteerd naar Amerika en Europa. Jurna was eerder dit jaar in Cauca, het gebied waar de meeste cocateelt plaatsvindt. "Wat ik daar aantrof, is dat de boeren in dat gebied eigenlijk volledig afhankelijk zijn van de cocateelt. Met andere gewassen verdienenen ze veel minder", zegt Jurna. 

Ook de greep die geweldadige groeperingen op het gebied hebben, dragen bij aan de hoge cocaproductie. "Die groeperingen strijden al heel lang om dit gebied. Het is heel lang van de FARC geweest. Sinds de FARC weg is en er vrede heerst, proberen andere groeperingen daar de macht te krijgen. De boeren zijn daar de dupe van", legt Jurna uit. "Er zijn wel boeren die met behulp van de overheid proberen op andere gewassen over te gaan, maar die worden dan bedreigd door gewapende groepen." 

40.000 lijntjes cocaïne 

Eerder dit jaar bleek, uit het Europees Drugsrapport, dat Nederland samen met Spanje, België en Groot-Brittanië een van de landen is waar de meeste cocaïne wordt gebruikt. Gisteren kwam een onderzoek naar het rioolwater van Amsterdam naar buiten, waaruit blijkt dat er in de hoofdstad per dag 40.000 lijntjes cocaïne worden gebruikt. 

Jurna vindt dat mensen zich bewust moeten worden van de gevolgen van de cocaïneproductie. "Voordat dat lijntje in Nederland komt, heeft het al een heel spoor van vernieling achergelaten in Zuid-Amerika, met name in Colombia", zegt Jurna. "Dat zie je daar heel duidelijk. Slachtoffers, doden."

Gifvliegtuigjes 

De overheid in Colombia probeert de drugshandel aan te pakken. Zo wil de regering gifvliegtuigjes inzetten om de oogst te laten mislukken. Ook worden er Nederlandse politiemensen gestationeerd. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.