Een grote drugsvangst in Wateringen: 400 kilo crystal meth is daar gevonden met een straatwaarde van 80 miljoen euro. Omdat deze drug in Nederland niet heel veel gebruikt wordt, was het waarschijnlijk bedoeld voor de export.

Crystal meth is een drug die in Nederland niet veel gebruikt wordt. Waar dat aan ligt, legt Daan van der Gouwe van het Trimbosinstituut uit: "Het is heel heftig spul dat lang doorwerkt, soms wel dagen. Het is bovendien erg duur vergeleken met, bijvoorbeeld, xtc. In de homoscene is het wel een drug die populairder is, maar hoeveel gebruikers er zijn is niet bekend." De grote hoeveelheid crystal meth die gevonden is in Wateringen, moet volgens hem dus wel voor de export bestemd zijn.

Meteen verslaafd

Ex-gebruiker Rick Verhagen waarschuwt voor het gevaar van crystal meth. "Dit moet je niet één keer proberen omdat je benieuwd bent, want dan ben je meteen verslaafd."

Verhagen was jarenlang een vaste gebruiker van deze drug. Hoewel hij daar nu mee gestopt is, valt hij nog af en toe terug. "Het is zo lekker, maar lichamelijk krijg je er gewoon een knal van. Begin er alsjeblieft niet aan."

Lage strafmaat en kleine pakkans

Nederland is een groot exportland voor synthetische drugs als crystal meth. Volgens Judith van Valkenhoef, onderzoekster bij de Politieacademie, ligt dat onder andere aan onze strafmaat: "Vergeleken met andere landen krijg je in Nederland een lage straf opgelegd voor drugshandel en productie."

"Bovendien is de pakkans niet zo groot, dus daarom zijn we een aantrekkelijk exportland voor dit soort drugs." Voor de drugsvangst in Wateringen zijn zes verdachten opgepakt.

Bekijk hier de TV-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.