Niet in grote groepen op straat lopen. En als je elkaar passeert, houdt dan afstand. Maar hoe handhaaf je die maatregelen op straat? We vroegen twee agenten in Utrecht om een vlog te maken van hun dienst.

Agenten Jan-Willem en Dennis patrouilleren nu dagelijks op de motor door een vrijwel leeg Utrecht om de nieuwe maatregelen handhaven. Af en toe spreken ze mensen aan, bijvoorbeeld als ze dicht tegen elkaar aanlopen. Een simpele mededeling als "houd afstand" is vaak al voldoende. De agenten leggen het wel vast. Als je opnieuw de nieuwe maatregelen overtreedt, kun je rekenen op een boete van maximaal 400 euro, aldus de agenten.

Houden de agenten zelf wel voldoende afstand?

Dennis en Jan-Willem hebben gezamenlijk dienst, proberen zich te houden aan de afspraak om op 1,5 meter afstand te blijven. Maar in de praktijk kan dat lastig zijn.

Bijvoorbeeld bij een aanhouding, vertelt Jan Willem: "Wij hebben dan toch een uitzonderingsregel, want het maatschappelijk belang gaat voor. We doen soms aanhoudingen en dat kan niet op afstand."

Lees ook

Corona-maatregelen bij de politie zelf

Ook al draaien de agenten gewoon hun dagelijkse diensten op straat, er zijn wel allerlei maatregelen genomen. Zo zijn de briefings aan het begin van de dienst veranderd. Niet meer met alle agenten in een kleine ruimte de dag bespreken: agenten lezen de briefing vooral op hun eigen PC.

En er is meer veranderd, vertelt Dennis. "Ik heb nu middagdienst. Normaal spreek je dan je collega's van de ochtend ook even voordat je begint, maar dat is nu niet meer zo. Die zitten in een andere ruimte. We mijden elkaar nu in verband met veiligheid."

Zijn er andere soorten meldingen?

Natuurlijk zijn er tijdens de dienst ook de gewone meldingen, zoals geluidsoverlast. Maar ook dan blijkt het coronavirus soms mee te spelen. De klager is een vrouw die nu noodgedwongen thuis werkt, maar horendol wordt van een buurman, die al drie dagen hard muziek draait.

Jan-Willem: "Op straat is het rustig. We zien bepaalde delicten minder. Maar omdat mensen meer thuis zijn, zien we wat meer huiselijk geweld, mensen zitten meer op elkaars lip." Lees hier meer over de bekeuringen van de politie voor het overtreden van de coronamaatregelen.

Hoe handhaven agenten de nieuwe corona-maatregelen? Twee agenten filmen hun eigen dienst.

Anti-spuugmasker gaat mee

Afgelopen weken zijn er regelmatig berichten over agenten die worden bespuugd door mensen die zeggen het coronavirus te dragen. Inmiddels zijn er al diverse spugers veroordeeld. Zij krijgen celstraffen van meerdere weken onvoorwaardelijk. "Wij hebben inmiddels de beschikking over anti-spuugmaskers die wij ook meenemen op onze dienst", aldus Jan-Willem.

Spugers betrapt?

Ook tijdens de dienst van Jan-Willem en Dennis komt er een spuugmelding binnen: twee jonge mannen zouden bewust hoesten en kuchten in de richting van iemand bij het station. Als Jan-Willem en Dennis ze niet veel later aanspreken, blijkt hoe ingewikkeld de nieuwe situatie is.

Jan-Willem: "Het is het lastig, er is geen aangever, geen slachtoffer en de verdachten ontkennen. We weten nog niet zo goed hoe het juridisch in elkaar zit. Is het nou poging tot mishandeling? Daar worstelen we nog mee. We hebben ze nu bekeurd op basis van Wet personenvervoer, die gaat over overlast bij stationsgebieden, bussen en treinen."

'We houden ons aan de afspraken, zo lijkt het'

In het algemeen lijkt het erop dat Nederlanders zich aan de afspraken houden, zo constateerde minister-president Rutte al. Ook de dienst van de agenten verloopt rustig.

"Het valt echt reuze mee", zegt Jan Willem. "Hier en daar zie je wel wat mensen lopen, maar bijna iedereen loopt met zijn tweeën of drieën. Wel zie je bij supermarkt dat het allemaal samenkomt. Dan zit er wel wat afstand tussen, maar je kunt daar niet met een meetlint tussen gaan staan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.