De pensioenen worden voor een flink deel betaald uit beleggingen op de beurs. Maar nu de beurskoersen dalen, gaan de inkomsten ook onderuit. Directeur Klaas Knot van de Nederlandsche Bank vreest kortingen op de pensioenen.

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, had vorige maand een dekkingsgraad van 97 procent. Met andere woorden: voor elke euro die je voor je pensioen betaalde, kreeg je 97 cent terug. Deze maand daalde dat bedrag naar 88 cent.

'Volstrekt onhoudbaar'

Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank: "We wisten voor de coronacrisis al dat ons pensioenstelsel niet lang meer houdbaar was. Je zou kunnen zeggen dat het nu volstrekt onhoudbaar is."

Econoom en pensioendeskundige Piet Rietman van de Rabobank is het met Klaas Knot eens." Volgens de huidige regels moet je in januari gaan korten." De bank becijferde de gemiddelde dekkingsgraad van alle pensioenfondsen in Nederland. Die is nu 90%. Je krijgt dus minder terug dan je erin stopt. "Pensioenfondsen stonden er al slecht voor, dit maakt het niet beter."

Lees ook

'Verdienmodel van pensioenfondsen staat onder druk'

De Nederlandse pensioenfondsen hebben nog steeds enorme reserves. Toch is het niet genoeg om iedereen in de toekomst een pensioen te geven. Volgens Knot zijn er scenario's waarbij ouderen, die het meest hebben bijgedragen, gespaard kunnen worden. "Er is een nieuw pensioencontract nodig en de overgang moet soepel zijn."

Met het sparen en beleggen voor de toekomst is natuurlijk niets mis, zegt econoom Rietman: "Over corona hoor je over 10 jaar niets meer, maar het verdienmodel van pensioenfondsen staat onder druk."

Lees ook

Tot 31 december niet gekort

Wie nu pensioen ontvangt kan er vanuit gaan dat er tot 31 december niet gekort wordt. Dan wordt er gekeken hoe de pensioenfondsen ervoor staan.

De coronacrisis zal de pensioenen niet vernietigen. Maar het pensioensysteem zelf is ziek. Eigenlijk zou je voor elke euro inleg 1,05 terug moeten krijgen. Dat lukt al een tijdje niet meer. Daarom wordt er gewerkt aan een pensioenplan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.