Mensen die zich buiten niet aan de regels van 1,5 meter afstand houden van elkaar, en toch in groepen samenkomen, accepteren de handhaving niet meer. "Het lontje is echt korter geworden", zegt Richard Gerrits van vakbond BOA ACP.

"De drukte op straat is weer toegenomen", zegt Gerrits, die zich zorgen maakt over mensen die gewoon in groepen dicht bij elkaar komen. Dit weekend plaatsten meerdere politieagenten op social media dat ze drukte zagen op straat. "Mensen denken dat we over de top zijn."

Discussies voeren

De vereniging van boa's ziet dat mensen gisteren vooral in de stedelijke gebieden waren en vandaag in het buitengebied. De boa's handhaven op de regels, maar dat gaat veel moeilijker dan in begin.

"Wat wij van onze boa's horen is dat het echt niet meevalt. In het begin zeiden de boa's er iets van, maar nu is echt in discussie gaan met mensen", zegt Gerrits. "Mensen accepteren de handhaving niet meer."

Lees ook

Naast de politie staan

De taak van boa's is veranderd en ook dat maakt het werk lastiger. "De boa's zijn heel duidelijk voor de leefbaarheid, maar nu staan ze echt naast de politie om de noodverordening uit te voeren. Dat is niet wat in het takenpakket zit van de boa's. Dus dat is nieuw."

En dat mensen dan niet meer accepteren dat er gehandhaafd wordt, maakt het er niet makkelijker op. "Overdag gaat het beter dan 's avonds, maar we zien in de weekenden en op zulke zonnige dagen als vandaag dat het heel moeilijk wordt."

Aanspreken moet voldoende zijn

Gerrits denkt dat de handhaving makkelijker wordt als er beter wordt samengewerkt met de politie, maar dat er ook zeker meer duidelijkheid moet komen over wat de noodverordening inhoudt. "Dat er echt goed uitgelegd moet worden: wat kan nu wel, wat kan nu niet."

Zo denkt Gerrits dat discussies die nu ontstaan op straat voorkomen kunnen worden. "In het begin was het zo dat mensen het accepteerden als ze werden aangesproken. Maar dat wordt nu moeilijker. Wij willen terug naar de situatie waarin we alleen hoeven aan te spreken en niet hoeven te handhaven.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.