Op 8 juni kwam het verlossende telefoontje: DNA-onderzoek heeft in de zaak-Nicky Verstappen geleid tot het identificeren van de 55-jarige Jos Brech als verdachte. Kan DNA-verwantschapsonderzoek vaker worden ingezet in moordzaken om verdachten op te sporen?

Rien Verbiest verloor in 1994 zijn zoon door moord en schreef er het boek 'Een schaduw levenslang' over. Vanuit de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers spreekt hij veel met nabestaanden. Hij ziet de doorbraak in de zaak als hoopgevend. "Het glas is wat mij betreft halfvol. Zo’n familie leeft jarenlang met de hoop dat er nieuws komt, en nu wordt dat bevestigd. Dat is goed nieuws."

Lees meer:

Meer DNA-onderzoek?

DNA-verwantschapsonderzoek heeft in deze zaak - hoewel indirect - dus tot een verdachte geleid. Verbiest zou graag zien dat het vaker gebeurt. "Het leidt diverse keren tot succes, het is iets nieuws. Ik snap dat het qua privacy beangstigd kan werken, maar toch.” 

Saskia Belleman is rechtbankverslaggever voor de Telegraaf. Zij ziet ook de positieve kanten van DNA-onderzoek, maar plaatst er wel kanttekeningen bij. “Je moet in de gaten houden dat het geen overkill wordt. Ik ben zeker enthousiast, maar dat is tegelijkertijd ook het gevaar. Als mensen meerdere keren in korte tijd worden opgeroepen, gaan ze op een gegeven moment niet meer meedoen.” Belleman zou het onderzoek in elk geval alleen inzetten bij moord- en bepaalde zedenzaken.

Vooralsnog lijkt de familie blij te zijn met de nieuwe ontwikkelingen. Moeder Berthie Verstappen sprak tijdens de persconferentie geëmotioneerd over de hulp en steun die er in de afgelopen tijd is geweest. Rien Verbiest ziet daarmee het begin van een nieuwe fase. “Je wilt als familie natuurlijk alles weten, dus het voelt altijd of er niet genoeg gebeurt. Nu hebben we dan wat, maar we hebben nog eigenlijk niets. Maar nog steeds: het glas is halfvol. Ze hebben steun gekregen.” 

Lees ook:

Kanttekeningen

Belleman ziet heeft nog wel een paar aanmerkingen bij het vervolg van de zaak Nicky Verstappen. Volgens haar is nog niet honderd procent zeker dat Brech écht de dader is. "Ze hebben niet gezegd wat voor DNA het is. Als het bijvoorbeeld sperma is, heeft deze man veel uit te leggen. Het kan alleen ook gaan om een ander soort DNA, dat op een andere manier op de kleding terecht is gekomen."

Ook de zoektocht naar Brech zal nog een uitdaging worden, denkt de Telegraaf-verslaggever. "Nu is er een geweldige doorbraak, zeker. Alleen: de man is voortvluchtig. De vraag is: vinden ze hem ooit? Waar is hij naartoe? Gaat deze man het verhaal wel vertellen als je hem pakt?" Bovendien is Brech getraind als ‘bushcrafter’. "Hij kan uit vervuild water schoon water maken, hij kan wekenlang buiten leven. Al geef ik hem weinig kans als hij nog in Frankrijk zit." Ook wijst Belleman op het feit dat hij voorbereidingstijd heeft gehad. "Brech heeft zien aankomen dat het net zich zou sluiten. Hij wist wellicht dat familieleden hebben meegewerkt. Dat zag je ook in de zaak Marianne Vaatstra. Uiteindelijk heeft daar de verdachte zichzelf gemeld."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.