De zoektocht naar Jos Brech is in volle gang. Nadat bekend is geworden dat de 55-jarige Limburger verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, stromen tips binnen. Ondertussen ligt het chalet in de Vogezen waar Brech voor het laatst is gezien er verlaten bij. Toch blijkt er onlangs nog ingebroken te zijn. 

EenVandaag-verslagger Sander ’t Sas heeft het chalet middenin de wildernis van de Franse Vogezen weten te bereiken. "Het was ingewikkeld voor ons om precies te vinden waar het chalet zich bevindt. Via een heel onherbergzaam paadje zijn we naar de plek toegelopen. We noemen het een chalet, maar het is meer een hut, een bouwval."

Lees meer:

Mogelijk teruggegaan naar chalet

Op 20 februari heeft Jos Brech deze locatie verlaten, zonder enige vorm van communicatiemiddelen. Afgelopen juni is er ingebroken in het chalet. “Het zou erop kunnen duiden dat hij nog teruggekomen is, maar dat is natuurlijk speculeren." De plek bevindt zich in een omgeving waar het eenvoudig lijkt om onvindbaar te blijven. "Er zijn veel grotten, dus veel plekken waar je je schuil kunt houden,” aldus ’t Sas. Er zijn veel eetbare zaken te vinden en er stroomt water. “Het zou zomaar kunnen dat die man nog ergens in de omgeving is."

In de regionale pers is er veel aandacht voor de opsporing van de Nederlander. In alle lokale kranten staat de foto van Brech op de voorpagina. Toch zijn er maar weinig Fransen die over deze kwestie willen spreken. "Het is een gebied waar vaker mensen verdwijnen. De inwoners kijken er niet heel erg van op."

Verslaggever Sander 't Sas en criminoloog Jasper van der Kemp over de zoektocht naat Jos Brech

Hoe beweegt iemand met zijn kennis?

De zoektocht naar Brech is geen eenvoudige zaak. Dat bevestigt ook Jasper van der Kemp, als rechtspsycholoog verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in geografische opsporing. Het belangrijkste volgens Van der Kemp is om informatie te vergaren over de omgeving van het chalet. "Hoe zou iemand met zijn kennis en kunde zich bewegen. Wat zijn gebruikelijke routes?" Voor die informatie heb je kennis nodig van andere bushcrafters. Zij kunnen een inschatting maken van de krachten van Berch. Hoe ver kan iemand lopen op een dag? Na hoeveel tijd zet Berch doorgaans een kamp op?

"Die informatie kun je koppelen aan de tips die binnenkomen", vertelt Van der Kemp. Inmiddels heeft de politie na de verspreiding van de naam en foto van Berch al ruim 200 tips ontvangen. "De politie moet een inschatting maken hoe ze die tips moeten waarderen. Voorbeeld: Ik zag hem voorbij rijden in een auto is iets heel dan dat iemand een half uur naast hem stond in de supermarkt. Dat laatste is natuurlijk een veel betere uitspraak."

Hoe waardevol is een tip?

Volgens Van der Kemp is het zeer belangrijk dat de foto ook lokaal verspreid wordt. Dat maakt de kans op herkenning alleen maar groter. Toch zit er ook een kanttekening bij. Want hoe meer tips, hoe meer ruis. Zo heeft een tipgever ook verklaard dat Brech in april nog in Limburg is gezien. "Je moet nagaan hoe goed zo’n tip is. Waarom weet iemand dat nu nog? Want op dat moment was Jos Brech geen belangrijk persoon. Hoe goed herken je iemand die je eigenlijk niet kent?"

De grote vraag blijft momenteel of de man naar wie al 20 jaar gezocht wordt daadwerkelijk gevonden gaat worden. De politie en misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn er van overtuigd. Rechtspsycholoog Jasper van der Kemp: "De aanname is dat deze man in leven is, maar dat weten we natuurlijk niet zeker. De kans dat Brech niet of nooit gevonden wordt, is net zo groot als de kans dat hij gevonden wordt. Ik vind het heel lastig om te zeggen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.