Na 20 jaar denkt de politie eindelijk te weten wie de man is die in 1998 de toen 11-jarige Nicky Verstappen vermoordde. Het gaat om de 55-jarige Jos Brech uit Veendam. Wie is hij en hoe kon hij 20 jaar lang onopgemerkt blijven?

KIJK & LEES OOK: 

Joseph Theresia Johannes Brech, roepnaam Jos, wordt op 20 oktober 1962 geboren. Brech heeft een zus. 

Op 10 augustus 1998 wordt Nicky Verstappen dood gevonden in de buurt van het zomerkamp waar hij aan meedoet op de Limburgse Brunssumerheide. Brech is op dat moment 35 jaar oud en woont bij zijn moeder in Simpelveld.  

In de ochtend van 10 augustus fietst Jos in de buurt van de plek waar Nicky ligt. Hij wordt staande gehouden door de marechaussee. Als hem gevraagd wordt wat hij daar doet, zegt hij dat hij naar huis fietste, omdat het warm was. 

De locatie waar Nicky Verstappen is verdwenen

Er wordt wel een proces-verbaal gemaakt voor de zekerheid, maar de politie ziet hem niet als verdachte. Hij is een ‘toevallige passant’. Tijdens het onderzoek wordt hij nog wel twee keer als getuige verhoord. Maar zijn verklaringen leiden er niet toe dat de politie hem als verdachte ziet. 

Geen reden voor eerder DNA-onderzoek

Na 1998 werkt Brech een tijd bij de scouting in Heerlen en Nuth. Ook is hij een tijd werkzaam bij een kinderdagverblijf in Brunssum, een dorp in de buurt van de Brunssumerheide. Daar is hij verdachte in een zedenzaak, maar die zaak wordt geseponeerd. 

In 2010 vraagt de politie in een nieuw DNA-onderzoek 107 mannen vrijwillig mee te werken. Brech zit daar niet bij, de politie had geen redenen om hem als verdachte te zien. Het onderzoek levert niets op. 

De gedenksteen voor Nicky Verstappen

Brech geeft geen gehoor aan oproep DNA-onderzoek in 2017

Omdat er maar geen doorbraak komt in de zaak, wordt in 2012 een coldcaseteam op de zaak gezet. In 2017 besluit het team om 1500 mannen uit te nodigen om mee te doen aan een DNA-onderzoek. Daar zit voor het eerst ook Jos Brech tussen. 

Brecht geeft geen gehoor aan de oproep. Tot twee keer toe komt de politie bij hem aan de deur om hem alsnog te vragen mee te doen, maar hij geeft geen thuis. 

In het najaar van 2017 vertrekt Brech naar het buitenland. Hij reist vaker voor zijn werk, omdat hij ook reizen door Europa organiseert. Tegen zijn familie zegt hij dat hij een wandeltocht gaat maken in de Franse Vogezen. 

Zonder telefoon reizen was niet vreemd voor Brech

Begin 2018 maakt hij plannen voor een lange wandeltocht van drie weken. Hij vertrekt zonder telefoon, wat volgens mede-‘bushcrafter’ Erik van ’t Padje niet vreemd is voor hem. Hij heeft wel een GPS bij zich. Jos verstuurt nog een aantal e-mails naar zijn zus en naar Van ’t Padje, maar vanaf dat moment wordt er niets meer van hem vernomen. 

Vanaf 20 februari wordt hij vermist vanaf het Basecamp Old Crow, een centrum voor bushcraftliefhebbers in de Vogezen waar Brech is beheerder op dat terrein. In april 2018 doet de familie van Brech aangifte van zijn vermissing. 

#FindJos

Van ’t Padje begint een Facebook-actie voor een zoektocht onder #FindJos. “HELP ONS! Deze geweldige, kundige, aardige, behulpzame en fantastische man terug te vinden”, wordt er op de Facebookpagina geschreven. Ook wordt door vrijwilligers met honden naar Brech gezocht in het gebied. De vrijwilligers weten op dat moment niet dat Brech later verdachte wordt in de zaak-Nicky Verstappen. 

In het kader van het onderzoek naar de vermissing van Brech neemt de politie DNA-materiaal van hem mee uit zijn woning. Ook wordt DNA afgenomen van familieleden. 

Op 25 april overlijdt de moeder van Brech. Voor zover bekend, komt hij daarvoor niet terug naar Nederland. 

DNA komt overeen 

Op 8 juni blijkt dat het DNA van Brech overeenkomt met het DNA dat gevonden is bij Nicky Verstappen. De politie informeert de nabestaanden van Nicky en begint ondertussen een zoektocht naar hem. Tot nu toe is hij nog spoorloos. 

Op 12 juli 2018 is er een Europees aanhoudingsbevel uitgestuurd voor de 55-jarige verdachte.

KIJK & LEES OOK: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.