De 55-jarige Jos Brech uit Veendam is op dit moment hoofdverdachte in de zaak van de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Het is niet bekend waar de man momenteel verblijft. Volgens Ferdinand Schellinkhout, de leider van het onderzoek, is de 'prioriteit het vinden en aanhouden van deze man'. 

LEES OOK:

De verdachte kwam in beeld omdat hij geen gehoor gaf aan de oproep om vrijwillig DNA af te staan en zijn familie hem als vermist had opgegeven. De man woonde met zijn moeder in Simpelveld toen de jongen verdween en later dood werd gevonden op de Brunssumerheide, 20 kilometer verderop.

100 procent match

Sinds april van dit jaar ontbreekt elk spoor van de man, zijn familie heeft hem als vermist opgegeven. Waarschijnlijk verblijft of verbleef hij in Frankrijk. Hij zou daar een wandeltocht gaan maken. Doordat hij als vermist is opgegeven, zijn persoonlijke spullen van hem naar het NFI gestuurd voor DNA-onderzoek.

Omdat hij in 1998 na de moord als passant door de politie was gehoord toen het onderzoek naar de vermoorde jongen op de heide plaatsvond, waren zijn contactgegevens bekend. Zo werd hij ook voor het DNA-onderzoek opgeroepen. Op 8 juni bleek er een 100 procent match tussen het DNA van Brech en het spoor dat op de kleding van Nicky is gevonden. 

Aanhoudingsbevel

Er is vervolgens in Frankrijk naar hem gezocht, onder meer in zijn laatst bekende verblijfplaats, een chalet in de Vogezen. De politie vermoedt dat de man voorbereidingen heeft getroffen om langdurig te verdwijnen. Hij is een ervaren bushcrafter. Dat maakt dat hij langere tijd in de natuur kan overleven. 

"Dat maakt het buitengewoon lastig hem op te sporen", zei Peter R. de Vries na afloop van de persconferentie over het onderzoek. "De man is verdwenen. Hij is survivalspecialist, kan in de natuur overleven, haalt geen geld op en heeft geen telefoon." Mogelijk is de man nog steeds in de Franse Vogezen. "Maar het kan ook zijn dat hij zich verplaatst heeft", aldus De Vries. "Iedereen in het buitenland is gealarmeerd. Deze man mag de dans niet ontspringen. Het recht moet zijn loop hebben."

Op 12 juli is er een Europees aanhoudingsbevel uitgestuurd voor de 55-jarige verdachte. Nicky was op zomerkamp op de Brunssummerheide toen hij in augustus 1998 seksueel werd misbruikt en daarna gedood.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.