Er is een ‘grote doorbraak’ in het onderzoek naar de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen. Dat meldt de politie. Mogelijk heeft het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek dat in de zaak is gebruikt, gezorgd voor deze doorbraak. 

KIJK & LEES OOK:

Nicky Verstappen verdween in de zomer van 1998 ’s-nachts toen hij op een jeugdkamp in Zuid-Limburg was. De volgende dag werd hij dood aangetroffen. Er is nooit een dader gevonden, maar twintig jaar na zijn dood is er een doorbraak. 

Voor het verwantschapsonderzoek wordt een grote groep mensen opgeroepen om vrijwillig DNA af te staan, om te vergelijken met de sporen die zijn gevonden. Zo hopen de onderzoekers een match te vinden met een (ver) familielid, om zo gerichter en in een beperktere groep verder te zoeken naar de dader. In de zaak van Nicky Verstappen hebben bijna 15.000 mensen DNA afgestaan. Het was de laatste strohalm van de opsporingsautoriteiten om de zaak tot een goed einde te brengen. 

KIJK & LEES OOK: 

DNA-verwantschapsonderzoek is pas toegestaan sinds april 2012. Dit soort DNA-onderzoek zorgde toen voor een doorbraak in de moordzaak van de 16-jarige Friese Marianne Vaatstra. Het meisje werd in 1999 verkracht en vermoord. Justitie benaderde toen meer dan 8000 mannen in de Friese gemeenschap voor het onderzoek. Naar aanleiding van de DNA-onderzoek bekende dader Jasper S. Het was de eerste keer dat zo massaal een DNA-onderzoek werd uitgevoerd. 

Misdaadjournalist Peter R. De Vries is op de persconferentie aanwezig namens de familie Verstappen. Dat meldde De Vries via Twitter. “Today is the day!” schrijft de journalist. 

KIJK & LEES OOK: