Maar liefst 1500 tips kwamen binnen na het openlijk tonen van de naam en foto van Jos B., verdachte in de zaak Nicky Verstappen. Eén daarvan leidde uiteindelijk tot zijn aanhouding. De politie was al sinds juni naar B. op zoek, maar wist hem in die tijd niet te vinden. Inmiddels is de 55-jarige verdachte verhoord door de Spaanse rechter. Wat staat er verder te gebeuren?

De rechtbank van het Spaanse Granollers heeft niet bekend gemaakt of B. een verklaring heeft afgelegd, en zo ja, wat hij heeft gezegd. Hij is in elk geval wel akkoord met zijn uitlevering aan Nederland. Sven Brinkhoff is docent Strafrecht aan de Radboud Universiteit. Hij vertelt dat het echte verhoor nog moet komen. "Het verhoor zal in Nederland moeten plaatsvinden." Het is volgens hem belangrijk om zo snel mogelijk zijn verhaal op te tekenen. "Je moet snel het verhaal van het DNA aan hem voorleggen. Er is altijd kans van lekken en daarom moet dat snel gebeuren. Hij heeft ook wel iets uit te leggen. Hoe kan het dat jouw DNA op die jongen is aangetroffen?"

B. heeft, net als elke verdachte, het recht om te zwijgen. Brinkhoff zou het hem niet aanraden. "Als hij blijft zwijgen, dan zal dat waarschijnlijk in zijn nadeel uitpakken. We hebben zaken in het verleden gehad waar mensen die opstelling kiezen, maar dan kiest de rechter toch vaak ten nadele van de verdachte."

Telegraaf kreeg gouden tip

De gouden tip kwam zaterdagochtend binnen bij de Telegraaf. De krant had snel door dat de tip serieus was, vertelt hoofdredacteur Paul Jansen. "Uit het gesprek kwamen een aantal zaken naar voren die erop wezen dat het dusdanig serieus was dat we de tipgever hebben geadviseerd contact op te nemen met de politie."

De tipgever wil anoniem blijven, maar word in de Telegraaf aangeduid als ‘Erik’. De krant blijft met hem in contact. "Hij is onder de indruk van alle impact die zijn tip heeft gehad. Dat is ook niet zo vreemd, gezien alle gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur." ‘Erik’ had zelf nog geen contact met de politie opgenomen. "De tiplijn zou vanuit het buitenland niet te bereiken zijn", vertelt Jansen. Dat is opvallend, omdat B. ook uitdrukkelijk in het buitenland werd opgespoord. "Dat lijkt me wel een puntje van aandacht."

De tip kwam net op tijd, volgens een woordvoerder van de Spaanse politie stond B. klaar om te vluchten. Hij had zijn spullen al gepakt om een nieuwe verblijfplaats te zoeken.

De naam van B.

Na de aanhouding van B., hebben veel media besloten zijn volledige naam niet meer te gebruiken, en ook zijn foto niet meer herkenbaar te tonen. De Telegraaf doet dat echter nog wel. "Initialen en afbalken doe je om de privacy van de verdachte te beschermen. Dat is een code”, zegt Jansen. "Maar als het OM het publiek inschakelt, wordt er van die code afgeweken. Als die code is gebroken, en de naam een week in beeld is geweest, bescherm je zijn privacy er niet meer mee."

Docent Brinkhoff merkt dat het openlijk opsporen van verdachten meer gebeurt. "Je ziet dat de richtlijnen van het OM ruimer worden op dit punt. Het gebeurt welafgewogen, maar steeds vaker. Je creëert een veel groter palet aan mensen die mee kunnen zoeken.” B. wordt nu weer ‘in de anonimiteit’ gebracht, zowel door media als politie en OM. De grote aandacht voor zijn persoon zou invloed kunnen hebben op het proces. "Al verwacht ik niet dat de rechter er veel mee zal doen", zegt Brinkhoff.

info
clock 27-08-2018 15:34

Jos B. is een verdachte van een strafbaar feit en we gaan in onze berichtgeving hetzelfde met hem om als met andere verdachten. De afgelopen dagen is Jos B. herkenbaar en met zijn volledige naam in beeld gebracht, omdat hij werd gezocht. Nu hij is opgepakt, is dat niet meer nodig. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.