Jos B., de 55-jarige man die verdacht wordt bij de betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, is zondagmiddag op zo'n 50 à 60 kilometer van Barcelona in een veld aangehouden door de Spaanse politie. Hij woonde afwisselend in een tentje en in een verlaten huis met andere dakloze mensen.

Jos B. werd gespot door een lezer van De Telegraaf "Hij zat in een tentje in het bos, vlak bij een huis dat al jaren wordt bezocht door meerdere mensen. Het is een soort commune, waar ik zelf ook lange tijd heb gewoond”, zegt de ’goudentipgever’ tegen de krant.

Volgens Peter R. de Vries, die contact heeft met de familie van Verstappen, heeft Jos B. niks gezegd tegen de Spaanse politie. Hoe snel Jos B. aan Nederland kan worden uitgeleverd, hangt volgens De Vries af van de mate van medewerking van de verdachte. "Het hangt ervan af of hij instemt met de uitlevering. Als hij zich ertegen verzet, dan moet de rechter erover oordelen. Eventueel verzet kan er dus toe leiden dat het wat langer zal duren."

Duizenden tips

In de afgelopen dagen kwamen bij de politie meer dan duizend tips binnen over B., die in april door familieleden als vermist was opgegeven. De politie laat in een korte reactie weten erg dankbaar te zijn voor alle hulp.

B. wordt verdacht van betrokkenheid de dood van de elfjarige Nicky in 1998. De politie kwam de man op het spoor tijdens een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Hij deed zelf niet mee aan het onderzoek, maar zijn familieleden wel.

B. ging eind vorig jaar een wandeltocht maken in de Franse plaats Vogezen. Zijn familie had in februari voor het laatst contact met de man. Maar daar werd niemand aangetroffen. Hij was getraind in buscraft, een vorm van survival waarin iemand maanden van de radar kan blijven.

info
clock 27-08-2018 08:06

Jos B. is een verdachte van een strafbaar feit en we gaan in onze berichtgeving hetzelfde met hem om als met andere verdachten. De afgelopen dagen is Jos B. herkenbaar en met zijn volledige naam in beeld gebracht, omdat hij werd gezocht. Nu hij is opgepakt, is dat niet meer nodig. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.