De corona-adviezen vliegen ons om de oren. En dat komt het onderwijs niet ten goede, zegt de VO-Raad. De vereniging van scholen met voortgezet onderwijs komt met een oproep: "Deskundigen, voer de discussie niet via de media."

Het is maandagochtend: epidemioloog Patricia Bruijning heeft de avond ervoor op nationale tv uitspraken gedaan over de besmettelijkheid van scholieren. "Een deel van de besmettingen vindt namelijk onder de radar plaats en daar moet de aanpak op worden aangepast." Als gevolg van die uitspraak staat de telefoon van de VO-Raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, roodgloeiend.

Zucht van onrust

"Er gaat een zucht van onrust door de onderwijssector," klaagt de voorzitter van de VO-Raad, Paul Rosenmöller. "Naar wie moeten we nou luisteren?" vragen docenten uit het hele land in gesprek met de raad die de belangen van het voortgezet onderwijs behartigt. "Naar het OMT? Naar het kabinet? Of die goedbedoelde wetenschapper die we op tv zien?"

"Het is goed dat er discussie plaatsvindt," zegt Rosenmöller. "Maar als we hetzelfde willen bereiken dan zou het fijn zijn als de wetenschap, waar wij juist van afhankelijk zijn, wel zoveel mogelijk op elkaar is afgestemd."

Paul Rosenmöller
Bron: EenVandaag
Paul Rosenmöller: "We willen 'onnodige zorgen' voorkomen."

Geen verstand van het virus

De vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs doet daarom een oproep. "Een Outbreak Management Team (OMT) is notabene in het leven geroepen om wetenschappelijke inzichten te wegen en indien nodig met die kennis de bestaande adviezen aan te passen."

"Dan is het gewoon verwarrend als er van dichtbij ándere adviezen komen," zegt Rosenmöller. Volgens hem hebben docenten in deze tijden vooral behoefte aan duidelijkheid. "Scholen hebben zelf helemaal geen verstand van een virus, die volgen daarom gewoon de bestaande richtlijnen op. Er zijn nog steeds besmettingen, en dat zorgt voor zorgen op scholen." Die 'onnodige zorgen' wil de VO-Raad zoveel mogelijk voorkomen.

Lees ook

Onnodig onrust

"We kunnen nou eenmaal niet bij elke wetenschapper die iets zegt, ons beleid erop aanpassen", zegt de VO-Raadvoorzitter. Deskundigen zouden hun adviezen als het aan hem ligt, veel beter met het OMT kunnen delen, dan er via de media aandacht voor te vragen. "Dat creëert namelijk onnodig onrust en levert meer vragen op dan antwoorden."

"Het is allemaal al ingewikkeld genoeg. Er zijn al allerlei strenge maatregelen en we krijgen straks ook nog eens een mondkapjesplicht. Wij baseren ons daarom op de kabinetsbesluiten en de richtlijnen van het RIVM."

Niemand monddood maken

Ook Rosenmöller is zich ervan bewust dat we in een land leven met veel deskundige meningen en meerdere talkshows per dag. "Maar het gaat erom dat we zo eensgezind mogelijk deze crisis bestrijden."

"We willen dan ook niemand monddood maken", concludeert Rosenmöller. "Maar als men de wetenschappelijke inzichten zou bundelen, dan kunnen wij het onderwijs op een zo goed mogelijke wijze door laten gaan. Want dat is uiteindelijk het hoofddoel."

Lees ook

De VO-raad vindt dat deskundigen niet zomaar iets moeten roepen in de media over wat passende coronamaatregelen voor scholen zouden zijn of hoe scholen zouden moeten reageren op de coronacrisis.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.