Het vaccin dat bescherming moet gaan bieden tegen het coronavirus komt eraan. Ook in Nederland zal dit snel gebeuren, zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins. "Het kan ineens in een stroomversnelling raken."

Andere Europese landen kondigden de afgelopen dagen grote stappen aan. Jens Spahn, de Duitse gezondheidsminister, zegt in december al te kunnen beginnen met vaccineren. En ook Spanje lijkt goed op weg. De Spaanse premier wil begin januari beginnen met een nationaal vaccinatieprogramma.

Iedereen gelijk in Europa

"Nederlanders moeten niet in paniek raken van het feit dan we in Nederland iets dergelijks nog niet hebben aangekondigd", zegt Ben van der Zeijst. "De vaccins worden in Europa centraal ingekocht, dus ook Nederland krijgt een deel van het beschikbare aantal vaccins. Die worden via een verdeelsleutel verspreid over de landen, dus het kan niet zo zijn dat Spanje of Duitsland eerder aan de slag gaat met de inentingsronde. "In Nederland gaan we ook in december of januari beginnen."

Van der Zeijst waarschuwt voor een al te grote jubelstemming. "Misschien is men wel iets te optimistisch in die andere landen en wij iets realistischer. Want er komt zeker een vaccin aan, maar dat is in eerste aanleg nog in kleine hoeveelheden. Daarnaast moeten de verschillende vaccins sowieso nog goedgekeurd worden. Dus al kunnen we snel beginnen, dan nog duurt het echt nog wel even voordat iedereen aan de beurt is geweest."

Lees ook

Grote rol huisartsen

Als het vaccin er eenmaal is, dan zou Ben van der Zeijst graag zien dat de huisartsen een grote rol krijgen bij de inentingen. Huisartsen hebben al veel ervaring met het toedienen van de jaarlijkse griepprik. "Voor het corona-vaccin is het logisch om je in dat systeem te voegen. Ouderen kunnen dan bij hen de prik halen." Voor de andere, minder kwetsbare groep, kun je dan later nog grote hallen of ruimtes in gaan richten.

Mensen in verpleeghuizen staan vooraan in de rij, als het vaccin er eenmaal is, zo adviseerde de gezondheidsraad. Dat is een verstandig besluit, vindt Van der Zeijst. "Het doel is om de ziekenhuizen zo leeg mogelijk te houden, dus dan wil je de kwetsbare groep die daar woont als eerste bereiken." Mocht het vaccin inderdaad al eind dit jaar beschikbaar zijn, dan is het zeer goed denkbaar dat iedereen in de verpleeghuizen al in januari ingeënt is.

Lees ook

Vaccinexpert Ben van der Zeijst in EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.